U kaštelu Morosini Grimani u Svetvinčentu, danas je održana konferencija za medije na kojoj je prezentirano kulturno ljeto u Svetvinčentu, nakon čega je slijedila premijera promotivnog filma o turističkoj ponudi Općine Svetvinčenat „Svetvinčenat – Bezvremenska emocija“. Prisutnima su se obratili Dean Perković načelnik Općine Svetvinčenat, Dean Pustijanac, direktor TZO Svetvinčenat te Nives Cetina direktorica općinske tvrtke Savičenta d.o.o., koji su najavili program događanja.

Nakon pozdravnih i uvodnih riječi načelnik Općine Dean Perković istaknuo je zadovoljstvo što će ova godina donijeti brojna događanja, a jedno od najpopularnijih na ovim prostorima je svakako festival Melodije Istre i Kvarnera. Ove godine je jubilarno 60. izdanje MIK-a, a predzavršna večer održati će se 4. lipnja u Svetvinčentu na Placi. Od manjih događanja održati će se od 5. do 8. lipnja Fešta sv. Germana u Režanci i Roverska fešta od 13. do 15. lipnja u Juršići. Manifestacija Ivanja - dan Općine Svetvinčenat održati će se 22. lipnja, a glavni dio programa su nogometni turnir, turnir u pljočkanju, biciklijada te večernji koncert kralja zabave Joška Čaglja Jole. Ovogodišnje 12. izdanje Srednjovjekovnog festivala održati će se od 2. do 4. kolovoza. Krajem rujna, 21. i 22., očekuje nas 12. Festival sira sa izborom za Naj kozu i Smotrom istarske ovce. Ovogodišnji program događanja u Općini Svetvinčenat završava manifestacijama Smotra istarskega tovara, 6. listopada u Juršići te već tradicionalnom Feštom mladega vina, 26. listopada u Svetvinčentu.

I kaštel Morosini-Grimani pripremio je bogati ljetni program koji počinje već od svibnja kada se 10. svibnja obilježava Noć tvrđava te će se u kaštelu prikazati film “Šparoge” mladih autora iz Savičente, a te večeri bit će ponovno dostupna i izložba “Kampanjola in the morning”. Sredinom mjeseca obilježit će se i Majčin dan uz prigodne aktivnosti, kao i besplatan ulaz za sve mame 12. svibnja (nedjelja) .

U lipnju započinje već tradicionalno odvijanje Srednjovjekovnih noći s početkom 26.lipnja, a održavaju se svaku srijedu do rujna. Kraj mjeseca lipnja i početak srpnja donosi najuzbudljivijih 10 dana kaštela jer tada se slavi i obilježava već 4. rođendan kaštela kroz manifestaciju 10 dana rođendana! Tako će se na dnevnom programu naći razne radionice, interpretacijske šetnje, srednjovjekovne ćakule, a kroz sve to na zabavan i zanimljiv način upoznat će se povijest mjesta i kaštela. Večernji program donosi nam filmsku noć za djecu, pub quiz, a velika završnica rođendana slavi se uz koncert Sergeja Ćetkovića 6. srpnja koji se održava u suradnji i organizaciji MARS eventi d.o.o. i medijskim partnerom Radio Istra.

Od 19. - 21. srpnja moći ćete posjetiti Festival plesa i neverbalnog kazališta koji se odvija već 25. godinu za redom. Suradnja s MARS eventi d.o.o. u kolovozu nam ponovno donosi koncerte poznatih imena, te će se tako 9. kolovoza održati koncert Urban & 4, dok će 10. kolovoza pozornicu zauzeti Amira Medunjanin, izvođačica sevdaha. U ljetnim mjesecima u suradnji s Udrugom Vinistra održavaju se radionice sljubljivanja vina lokalnih namirnica, kazala je Nives Cetina, direktorica općinske tvrtke Savičenta d.o.o.

Prije same premijere, okupljenima se obratio Dean Pustijanac, direktor TZO Svetvinčenat: Novim promotivnim filmom „Svetvinčenat – Bezvremenska emocija“ pozivamo vas na nezaboravno putovanje kroz vrijeme i emocije. Naš mali pitoreskni gradić očarava svojom bogatom poviješću, kulturnom baštinom, prelijepim krajolicima i neopisivom atmosferom. U filmu, gledatelji su vođeni, kroz turističku ponudu ove male no sadržajem bogate općine, putovanjem viteza. Uz impozantni kaštel Morosini Grimani, autentičnu gastro ponudu, outdoor aktivnosti, film prikazuje posebnosti Svetvinčenta kao što su srednjovjekovni tematski park Sanc. Michael te nezaobilazni Srednjovjekovni festival. „Svetvinčenat – Bezvremenska emocija“ nije samo putovanje kroz prošlost, već i poziv na istraživanje unutarnjih emocija koje oživljavaju svaki kutak ovog predivnog gradića. Ovaj film ne samo da slavi ljepotu Svetvinčenta, već i potiče putnike da se prepuste magiji Istre i otkriju autentičnost i dušu ove jedinstvene destinacije.

Na filmu je sudjelovalo preko 40 lokalnih statista, a izuzetna suradnja je bila s lokalnim ugostiteljima, biciklističkim i konjičkim klubom koji su pomogli u realizaciji ovog filma. Film je nastao u suradnji Turističke zajednice Općine Svetvinčenat i tvrtke Studio11 iz Pule, tekst potpisuje Ana Tavić, a narator za hrvatsku i englesku verziju je Alen Matošović. Promotivni film „Svetvinčenat – Bezvremenska emocija“, objavljen je na hrvatskom i na engleskom jeziku. (iPress)