Prosvjetni radnici su na izjašnjavanju većinom od oko 90 posto odbili Vladinu ponudu, stoga se štrajk u obrazovnom sustavu nastavlja, objavili su u petak sindikalni čelnici.

Nakon dva dana provedbe sindikalnog referenduma među sudionicima u štrajku, koji je danas ušao u 35. dan, protiv Vladine ponude izjasnilo se 95,26 posto izašlih u osnovnim te 88,93 posto u srednjim školama, rečeno je na konferenciji za novinare.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske izvijestili su da se zbog takve odluke nastavlja štrajk u osnovnim i srednjim školama.

Prosvjetni radnici na izjašnjavanju su odbili ponudu Vlade o povećanju plaća u idućoj godini kroz dodatke od 3+1+1 posto zaposlenima u obrazovanju, uz rast osnovice za 6,12 posto svima u javnim službama.

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će sa sindikalcima stupiti u kontakt kada se objave rezultati izjašnjavanja, te će ovisno o tim rezultatima Vlada poduzeti sljedeće korake.

Današnjim danom štrajka, učenici u osnovnim i srednjim školama propustili su tri tjedna nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, danas će školama biti poslane opcije za nadoknadu nastave koju su učenici izgubili zbog štrajka.

Jutros je objavljeno da je 88 posto štrajkaša iz Sindikata Preporod odbilo Vladinu ponudu, pa će i taj obrazovni sindikat nastaviti štrajk u 383 osnovnoškolske i srednjoškolske ustanove, u kojima djeluju njegove podružnice.

(iPress)