Ovog vikenda nas očekuje zanimljiv fenomen. Mjesec, Zemlja i Sunce bit će u istoj ravnini kada se očekuje pomrčina Mjeseca. To će se dogoditi samo u ovoj i idućoj godini.

Istovremeno će Mjesec biti najbliže Zemlji zbog čega će izgledati veće i svjetlije nego inače i bit će crvene boje. Taj fenomen se zove Super Mjesec. U isto vrijeme ćemo svjedočiti i potpunoj pomrčini Mjeseca koja bi mogla trajati čak sat vremena. Ovisno iz kojeg dijela svijeta će se fenomen promatrati on će započeti u nedjelju navečer ili u ponedjeljak rano ujutro, a iz Hrvatske bit će samo djelomično vidljiv.

Znanstvenici tvrde da ćemo, ukoliko će nebo biti vedro, zanimljiv fenomen moći gledati iz Sjeverne i Južne Amerike, Grenlanda, Irske, Islanda, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Portugala te na obalama Francuske i Španjolske.

Ostatak Europe i Afrika samo će ga djelomično vidjeti, a iz Azije, Australije i Novog Zelanda neće biti vidljiv uopće. Iduću potpunu pomrčinu Mjeseca znanstvenici predviđaju tek u svibnju 2021. godine. Drveni Indijanci su ovaj fenomen zvali "Krvavi vučji Mjesec" i tada su se plemena okupljala oko vatre i slušala zavijanja vukova, donosi 24sata