Tvornica duhana u Kanfanaru, koja je u vlasništvu multinacionalne duhanske kompanije British American Tobacco (BAT), danas je svečano priključena na prirodni plin. Tim povodom obilježen je dovršetak izgradnja plinovoda od Rovinja do Kanfanara duljine 15,1 kilometara i nadogradnja energetskog postrojenja tvornice. Vrijednost zajedničke investicije pulske Plinari BAT-a iznosi preko 10 milijuna kuna.

„Tvornica u Kanfanaru već raspolaže s jednim od najmodernijih postrojenja za proizvodnju pare u Hrvatskoj, a nadogradnja energetskog postrojenja tvornice donosi značajno smanjenje emisije stakleničkih plinova, posebice ugljičnog dioksida čija se emisija smanjuje za gotovo 30 posto“, istaknuo je Gary Noble,direktor operacija Adria regije u BAT-u.

Osim povećanja energetske učinkovitosti postrojenja tvornice i smanjenja ukupne cijene utrošene energije, izgradnja plinovoda je od iznimne važnosti za lokalnu zajednicu u smislu povećanja dostupnosti prirodnog plina privatnim i poslovnim subjektima uz trasu plinovoda na području Općine Kanfanar.

Dean Kocijančić, direktor Plinare naglasio je: “Zajedničkim ulaganjem BAT-a i Plinare, uz veliku pomoć jedinica lokalne uprave i regionalne samouprave, u roku godine dana od potpisa ugovora realiziran je jedan veliki projekt koji osim BAT-u donosi benefit i lokalnoj zajednici, ali i očuvanju našeg okoliša.”

Zadovoljstvo je izrazio i načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman: “Dovođenjem prirodnog plina kao energenta u našu industrijsku zonu, ona dodatno dobiva na vrijednosti i opremljenosti čime postaje zanimljivija potencijalnim novim investitorima. Uz to plin postaje dostupniji i za cijelu Općinu Kanfanar što ćemo u budućnosti uvjeren sam znati iskoristiti.”

Svečanosti priključenja tvornice na prirodni plin su uz predstavnike BAT-a, Općine Kanfanar i Plinare d.o.o. Pula nazočili i savjetnik župana Istarske Županije Valerio Drandić, Josip Zidarić pročelnik UO za održivi razvoj IŽ, gradonačelnici Rovinja i Pule Marko Paliaga i Boris Miletić, te Edi Pastrovicchio načelnik Bala.

Nakon svečanog otvorenja plinovoda domaćini su gostima pokazali proizvodni pogon tvornice čiji proizvodi opskrbljuju čak 26 tržišta, a udio izvoza iznosi gotovo 80 posto, stoji u priopćenju.

(iPress)