Ovog vikenda u Općini Žminj slave svetog Mateja, po kojem nosi ime župna crkva u mjestu Cere. Obilježavanje Matejeve, u subotu 21. rujna ima humanitarnu notu, a zvijezda velikog koncerta, uz brojne izvođače, bit će Mauro Staraj i njegova La banda. Već u nedjelju ljubitelji vožnje na dva kotača, ali i dobre hrane, doći će na svoje na rekreativnoj gastro - biciklijadi “S piruonon po Žminjšćine”

Humanitarna Matejeva

Treća “Matejeva” održava se sutra, 21. rujna, u mjestu Cere. U 19:00 h u župnoj crkvi sv. Mateja svetu misu predvodi biskup u miru, mons. Ivan Milovan, uz koncelebraciju drugih svećenika. Nakon svete mise na programu je humanitarni koncert u velikom šatoru na nogometnom igralištu. Nastupaju: folklorno društvo Cere, pjevačica Antea Hrelja, pazinski zbor Roženice, grupa Veseli Istrijani, DJ Sosa, te Mauro Staraj i La banda. Posjetitelje očekuje tombola i bogata gastro - ponuda. Ipak, najvažnije je istaći, kako organizatori Matejeve; Župa i Mladi župe sv. Matej Cere, te večeri prikupljaju sredstva za štićenike župnog Caritasa i udrugu Naš san njihov osmijeh. Želja im je, kažu, vratiti osmijeh na lica potrebitih.Ulaz na koncert je slobodan, no mladi Cerani sredstva za potrebite prikupljaju na broj žiro - računa: HR5924070001100360298, te istiću kako je i najmanja donacija dobro došla.

Biciklijada s kapuzon, vinom i pršutom

U nedjelju, 22. rujna, u 10:00 h na parkiralištu uz OŠ Vladimira Gortana u Žminju, kreće već tradicionalna rekreativna gastro - biciklijada “S piruonon po Žminjšćine” čiji naslov sugerira kako će prijavljeni biciklisti uživati u žminjskom zelenilu ali i ukusnim zalogajima. Naime, na trasi dugoj 25 km prilagođenoj za bicikliste svih uzrasta, bit će organizirane pauze u kojima će rekreativci zadovoljiti svoja nepca. U Vidulini će na meniju biti pršut, sir i kobasice, u Feštinskom kraljevstvu vina i slastice Slastičarne Erman, a po završetku rute Zad kaštela ih čekaju fuži sa šugon i kapuz.

Vjerujemo kako je sve navedeno itekakav mamac biciklistima, ističu organizatori; Biciklistički klub Žminj, DVD Žminj, Općina Žminj i TZ Žminj. Osim poticanja na aktivni boravak u prirodi, biciklijada za cilj ima promovirati domaću kuhinju, odnosno lokalne poroizvođače, ali i prirodne ljepote poput špilje Feštinsko kraljevstvo prepune impozantnih siga.

Kotizacija za starije od 16 iznosi 50 kn za sve pretprijave zaprimljene zaključno sa 20. rujna 2019. u 23:59 sati; nakon toga za kotizaciju ćete izdvojiti 70 kn. Prijave sutra, na dan biciklijade traju od 08:30 do 09:45 h. Ona nije prilagođena za mlađe od 10 godina, a kaciga je obavezna za sve sudionike! Pretprijavu izvršiti možete na linku: http://bk.zminj.hr

Ova su događanja uvertira u bogat višednevni program obilježavanja Dana Općine Žminj i njena zaštitnika svetog Mihovila, poručili su iz Žminja.

(iPress)