Grad Poreč je u prošloj godini podijelio 178 potpora za novorođenčad, čak 17 više nego u 2017. godini, za što je iz gradskog proračuna isplaćeno 267.000 kuna, odnosno 1.500 kuna po djetetu. Iako još nisu poznati službeni podaci o točnom broju novorođene djece na području Grada Poreča u 2018. godini, već i sami podaci o isplaćenim potporama govore o porastu od 10 posto više nego u 2017. godini, što je vrlo dobar pokazatelj.

Inače, sve veći broj novo rođene djece, ali i priljev stanovništva u Poreč utječu na to da potreba za smještajem djece u vrtiće raste iz dana u dan, pa su otvaranje novih takvih ustanova, kao one nedavno u Velom Maju, te lani nove jasličke skupine u dječjem vrtiću Radost, ali i planiranje u drugim prigradskim naseljima, itekako dobro prihvaćene, istaknule su ravnateljice porečkih gradskih vrtića u razgovoru s gradonačelnikom Lorisom Peršurićem prilikom njegova današnjeg obilaska ovih predškolskih ustanova.

- Pokazalo se da je potreba za smještajem djece, pogotovo jasličke dobi, svaki dan sve veća. Kod nas se roditelji svakodnevno informiraju o mogućnostima upisa i pitaju kada će biti raspisani upisi. Veliki korak učinjen je novootvorenim dječjim vrtićem u Velom Maju u koji su primljena djeca koja su imala potrebu i rođena su do kraja 2018. godine, kaže Divna Radola, ravnateljica gradskog dječjeg vrtića Radost. Ova ustanova trenutno broji 315 djece u 19 skupina, a u ovu brojku su ubrojena samo djeca sa područja Grada Poreča, vrtića Radost I i II, te Baderna, ne računajući njihove područne odjele u susjednim općinama.

Inače, broj djece u svim porečkim dječjim vrtićima, gradskim i privatnim, iznosi 670 djece.

Ravnateljica talijanskog dječjeg vrtića Paperino, Nataša Musizza, vrlo je zadovoljna njihovim novootvorenim područnim odjelom u Velom Maju koji prima dvije jasličke skupine djece, a kako kaže, rade prema potrebama građana, gdje za jaslice trenutno vlada najveći interes, ali i postoji mogućnost za prenamjenom u vrtiće.

– U našem poslu nema krutosti, moraš se prilagoditi potrebama ljudi, trenutno imamo najveću potrebu za upisom u jaslice,pa smo u Velom Maju otvorili jaslice, ali uvijek imamo mogućnost te prostore prenamijeniti u vrtić, ovisno o potrebi, kaže Musizza, čiji vrtić trenutno broji stotinjak djece u glavnom i područnim odjelima (Varvari i Veli Maj) na području Grada Poreča. Dodaje kako su upravo ovi vrtići u manjim ili prigradskim naseljima najbolji za prilagodbu djece.

- Ovdje se stvara bliskost, obiteljska atmosfera, i to je za djecu najbolje, jedan nadstandard, jer pruža djeci okruženje kakvo trebaju, kaže Musizza. U porečkim vrtićima su trenutno upisana sva djeca koja su prilikom upisa zadovoljila uvjete primanja u vrtić, a tijekom godine, ukoliko se pruže mogućnosti i djeca zadovolje uvjete, moguća su dodatna primanja djece u vrtiće.

Gradonačelnik Loris Peršurić dodaje kako će Grad Poreč idući tjedan raspisati natječaj za izvođenje radova u Dračevcu, gdje će se postojeća javna građevina rekonstruirati u područni odjel talijanskog dječjeg vrtića Paperino za dvije skupine djece, za što je dobiveno 80 postotno sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja RH 2014-2020.godine. Riječ je područnom odjelu talijanskog dječjeg vrtića Paperino, dok se hrvatski vrtić priprema u Žbandaju.

– Radimo i projektnu dokumentaciju za vrtić u Žbandaju za što smo dobili sredstva Ministarstva demografije, socijalne politike i mladih, a i samu izgradnju ćemo prijaviti na njihove natječaje, jer moramo biti spremni sa dokumentacijom kako bismo se mogli prijavljivati na natječaje, kaže Peršurić.

Grad Poreč, provodi brojne mjere kojima nastoji zadržati visoki standard i pomaže mladim obiteljima da ostanu na ovom području. To je između ostalog, sufinanciranje smještaja u vrtićima, te produženog boravka u školama, koji je besplatan za djecu iz socijalno ugroženih obitelji. Za vrtiće je u 2019. planirano izdvojiti 22 milijuna kuna, uz navedene vrtiće u Velom Maju i Dračevcu, u pripremi je projekt produženog radnog vremena u jednom od gradskih vrtića, u vrtićima se u cijelosti financiraju troškovi za 7 asistenata djeci s posebnim potrebama. Također, Grad sufinancira ili financira nabavu udžbenika i ostale opreme za školu za ranjive skupine (za 100-tinjak učenika), besplatnu marendu za oko 30 djece u socijalnoj potrebi, sufinancira produženi boravak u svim osnovnim školama za oko 230 učenika, su/financira troškove za 11 asistenata učenicima s teškoćama u osnovnim školama. Također, sufinanciraju se troškovi prijevoza učenicima srednjih škola (za 150 učenika) koji se školuju u srednjim školama u Poreču i susjednim gradovima (Buje, Pazin, Rovinj, Pula), stipendira se 100 učenika i studenata godišnje.

Grad sa gotovo 450.000 kuna sufinancira dodatne programe u srednjim školama (fakultativni programi, međunarodna suradnja i međunarodna natjecanja, strukovna natjecanja, dani otvorene nastave, plaće profesora talijanskog…), ulaže se u opremu i uređenje dječjih igrališta, bračna savjetovališta, hranu za dojenčad u socijalno osjetljivim obiteljima, rane intervencije za djecu s neurorizicima, radionice i igraonice u dječjoj knjižnici.

(iPress)