U Ministarstvu gospodarstva završio je sastanak s Upravom Uljanika i sindikatima, ali ministar Darko Horvat i Uljanikovi menadžeri i dalje kriju tko je uopće poslao ponude za spašavanje Uljanik grupe, u kojoj je i riječki 3. maj.

"Mi razmatramo materijale koje smo dobili, ponude koliko su kompletirane. Čim taj dio utvrdimo mi ćemo s tim izaći na burzu i pred hrvatsku javnost, bez odgađanja" rekao je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić, javlja N1.

Poznato je da je šest kompanija pregledalo Uljanikove knjige.

Neslužbeno se zna samo da je zainteresirana australska Scenic grupa, a potvrđene su ponude Pomorskog instituta iz Splita te ponuda Brodosplita u suradnji s talijanskim Fincantierijem.

Horvat je istaknuo kako strateški partner mora minimalno s pedeset posto sredstava sudjelovati u procesu restrukturiranja, koji se procjenjuje na 800 milijuna eura.

"Očekivali smo imena strateških partnera i koja je njihova namjera i u kojem pravcu žele ući kao partneri Vladi u procesu restrukturiranja. Nismo sretni jer nismo doznali o kakvim se ponudama radi. Nakon žestoke rasprave uspjeli smo saznati da je riječ o kvalitetnim partnerima.

Kroz nekoliko dana će i socijalnim partnerima biti predočeno o kojim se partnerima radi. Čekamo da vidimo hoće li radnici dobiti plaće za prosinac ili za siječanj. Možda ću zažaliti, ali po prvi puta ima nade. Po prvi puta mislim da i ministar Horvat misli ozbiljno i da može ovaj proces završiti.

Trgovački sud u Pazinu u utorak je donio rješenje kojim se pokreće prethodni postupak radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Brodogradilištem, te je za 29. ožujka zakazao ročište o očitovanju o predloženom otvaranju stečaja.

Na tom ročištu o tome bi se trebali očitovati zastupnici tvrtke, predlagatelj - Fina i imenovani privremeni stečajni upravitelj Loris Rak.

Trgovački sud u Pazinu u ponedjeljak je zaprimio prijedlog Financijske agencije (Fina) za otvaranje stečajnog postupka nad Uljanik Brodogradilištem d.d. u kojem se navodi da s 21. siječnjem ove godine ta tvrtka ima neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana i u ukupnom iznosu od 75,8 milijuna kuna.

Usporedo s Fininim prijedlogom za pokretanje stečaja, pokušava se pronaći partner za restrukturiranja Uljanik grupe. Očekuje se da će danas, nakon sastanka u Ministarstvu gospodarstva, na kojemu sudjeluju predstavnici uprave Uljanik grupe i sindikata koji u njoj djeluju, biti objavljeno koliko je ponuda stiglo za strateško partnerstvo u restrukturiranju Uljanik grupe te tko je sve podnio ponude. (iPress)