Uz postojeća tri kandidata u igru za Uljanik ulaze i kineski CSIC i njemački konzorcij u kojem su Elsfleter i Pella Sietas.
Predstavnici Bank of China uime jednog kineskog brodogradilišta jučer su, kako je u Hrvatskom saboru objavio ministar gospodarstva Darko Horvat, ušli u Uljanik.

Već je bilo neslužbenih najava da bi interes za posrnulo pulsko brodogradilište moglo iskazati državno, jedno od dva najveća kineska, ali i najvećih svjetskih brodogradilišta CSIC China Shipbuilding Corporation. S predstavnicima CSIC-a krajem prošle godine o toj je mogućnosti u okviru svoga službenog posjeta Pekingu razgovarao premijer Andrej Plenković, piše Poslovni dnevnik.

Iako i kineska brodogradnja od izbijanja recesije prolazi kroz teško razdoblje i tehnološko restrukturiranje, a preživljava na državnim potporama, na zanimanje za kupnju propalog hrvatskog brodogradilišta gleda se prvenstveno s aspekta sve intenzivnijih nastojanja kineskih kompanija da se šire i preuzimaju nove tehnologije za proizvode u kojima još uvijek teško konkuriraju na globalnom tržištu.

Osim Kineza, danas ili sutra, dakle u posljednja dva dana otvorenog data rooma Uljanika računa se i na dolazak predstavnika njemačke brodogradnje. Kako se neslužbeno čuje, Uljanik i 3. maj snima konzorcij nekoliko tvrtki, među kojima su dva brodogradilišta Elsfleter i Pella Sietas. Riječ je o manjim brodogradilištima s dugom tradicijom. Elsfleter je obiteljsko brodogradilište koje posluje duže od sto godina, s tim da posljednjih 20-ak godina više ne gradi nove brodove, nego se orijentirao na remont jedrenjaka i trgovačkih brodova, te posebice vojnih brodova za Njemačku mornaricu.

Drugo brodogradilište, Pella Sietas ima još dužu povijest, osnovano je kao JJ Sietas 1635. i do svjetske krize koja je potresla brodogradnju 2009. bilo je stabilna obiteljska tvrtka. Nakon dvije godine otvoren je stečajni proces u kojem je imovinu i poslovanje brodogradilišta preuzelo rusko brodogradilište Pella iz St. Petersburga.

Ova dva brodogradilišta u konzorcij za Uljanik kako doznajemo uključuju i partnere koji se bave proizvodnjom specijalne opreme za brodove. U pulskom brodogradilištu jučer su bili i predstavnici ukrajinske grupacije Smart Holding, a još prošli tjedan, odmah po otvaranju data rooma, dubinsko snimanje Uljanika počeli su obavljati i predstavnici talijanskog Fincantierija koji nastupa zajedno s Brodosplitom, te australska grupacija Scenic, koja u pulskom škveru sama dovršava započetu gradnju polarnog kruzera.

Odaziv u posljednji čas novih kandidata za Uljanik otvara i pitanje hoće li svi oni u zadnji trenutak stići obaviti potrebne analize poslovnih knjiga i stanja u kompaniji, piše Poslovni.

Uljanik je u četvrtak izvijestio da je zbog dodatno iskazanog interesa potencijalnih investitora, postupak provođenja dubinske analize produžen do 24. siječnja.

"Zbog dodatno iskazanog interesa potencijalnih investitora, Uprava Uljanika je uz prethodnu suglasnost Nadzornog odbora donijela odluku o produženju postupka provođenja dubinske analize do 24. siječnja", navodi se u objavi Uljanika na Zagrebačkoj burzi.

Uredu sa podacima (data room) moguće je pristupiti radnim danom u vremenu od 8,00 do 18,00 sati te u subotu 19. siječnja od 9,00 do 13,00 sati.

Iz Uljanika podsjećaju da rok za dostavu ponuda za strateško partnerstvo ostaje nepromijenjen, tj. do 25. siječnja do 20,00 sati.

Data room je otvoren 27. prosinca 2018. godine i trebao je biti zatvoren 18. siječnja u 18,00 sati, no iz Uljanika su izvijestili o produljenju roka.

Ministar gospodarstva Darko Horvat izjavio je krajem prošloga tjedna da s nekoliko partnera traju intenzivni razgovori o brodogradilištu Uljanik, a hoće li razgovori rezultirati financijskom ponudom, znat će se do 25. siječnja. (iPress)