Predsjednik Republike Zoran Milanović izjavio je u srijedu da svi koji su članovi udruga slobodnih zidara, a rade nekakav javni posao ili su javni dužnosnici, posebice u domeni represivnog državnog aparata, nepotrebno dovode u pitanje svoju objektivnost i lojalnost.

"To je, u stvari, uglavnom tajno društvo i ako radiš neki javni posao, naročito u domeni represije, time nepotrebno dovodiš u pitanje svoju objektivnost i lojalnost, a ona je u Ustavu i zakonima. Radi se o važnoj instituciji koja ima određenu represivnu ulogu", izjavio je Milanović nakon polaganja vijenaca na groblju Mirogoju.

Dodao je da tko god se odluči uključiti u takvo društvo mora voditi računa o tome što piše u zakonu i kakav dojam ostavlja.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je u srijedu da je mason od ožujka 2018. godine.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je u srijedu da očekuje Jelenićevu ostavku, a ako ju on odbije tada će ga smijeniti Vlada.

Milanović je istaknuo kako će o Jelenićevoj smjeni odlučiti oni koji su za to nadležni.

"Glavnog državnog odvjetnika je u pravilu jako teško, ali ne nemoguće, smijeniti s dužnosti, ali o tome odlučuju oni kojima je to posao", ustvrdio je Milanović.

Kazao je također kako je "prije dosta godina" dobio poziv u slobodne zidare, ali da im se nikada nije pridružio. "I to upravo radi ovakvih stvari", rekao je.

"Moj savjet, ne samo gospodinu Jeleniću ili onome tko dođe nakon njega, kao i svim državnim odvjetnicima na svim razinama, sucima, vojnicima, policajcima, oni koji po zakonu ne mogu biti ni članovi stranaka, da jako pripaze na to, ne savjetujem to nikome", rekao je Milanović.

Danas je prvi radni dan novog predsjednika, pri čemu je posjetio zagrebačko groblje Mirogoj i postavio vijence na spomenike Glas hrvatske žrtve - Zid boli, na grobnicu Narodnih heroja te na Zajedničku grobnicu za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata na Krematoriju.

(Hina)