Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je u Jastrebarskom, nakon što su HDZ i Domovinski pokret postigli politički dogovor o formiranju većine, poručio da će odnos tih stranaka biti partnerski, nastojat će "uspostaviti povjerenje i raditi u cilju onoga što je smisao Vlade".

Predsjednik tehničke Vlade u izjavi novinarima, ne navodeći imena, iznio je konture izgleda nove Vlade, koja će imati više resora, potvrdivši da će biti osnovano novo ministarstvo – Ministarstvo demografije kojem će na čelu biti osoba iz DP-a. Toj će stranci "pripasti" i Ministarstvo poljoprivrede, kao i resor Ministarstva gospodarstva koje će nastati razdvajanjem sadašnjeg Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Dogovoreno je i da član Vlade zadužen za demografiju, odnosno iz reda DP-a, bude i potpredsjednik Vlade za međuresornu koordinaciju tih pitanja.

Plenković je rekao da se o imenima nije razgovaralo, no potvrdio je da će u Vladi "biti mjesta" i za Mariju Vučković, aktualnu ministricu poljoprivrede, kao i za Damira Habijana, aktualnog ministra gospodarstva i održivog razvoja.

DP će "dobiti" i jedno mjesto potpredsjednika Hrvatskoga sabora, a jedno mjesto ići će predstavnicima manjina "iz kvote vladajućih".

Izrazivši zadovoljstvo jer je postizborni kontekst razgovor priveden "jednom razumnom raspletu", ustvrdio je - "i krećemo dalje".

"Idemo korak po korak, znači sad je bilo važno rasplesti ovu post izbornu neobičnu situaciju. Mislim da smo na putu da skupimo potpise, kad skupimo potpise, mi ćemo se baviti onim čime se mandatar treba baviti, a to je pripremama za sastavljanje vlade. Teško poražena opozicija ću se baviti svojom pozicijom, da postanu svjesni da su 12 godina u kontinuitetu u oporbi", rekao je, među inim.

Politika prema manjinama neće se mijenjati

Politika prema manjinama, poručio je, neće se mijenjati. "Što se tiče smjera Hrvatske, što se tiče uključivosti, što se tiče politike koju smo vodili, ona se neće mijenjati. Tu sam ja, dovoljno me svi poznate, neki me simpatiziraju, neki manje, neki bi htjeli doći na naše mjesto već tri puta pa nisu uspjeli. Ali mislim da smo napravili ogromne iskorake", rekao je.

Podsjetio je da je Boris Milošević kao potpredsjednik Vlade iz reda SDSS-a bio u Kninu 2020. godine za Dan pobjede, a Anja Šimpraga prošle godine u Škabrnji za Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Dakle, mi smo napravili određene poteze, iskorake, uključivost, dijalog, naglasio je Plenković te dodao kako "nije slučajno" da je nakon toga Tomislav Žigmanov postao po prvi put ministar u vladi Srbije, a nedavno i drugi put.

"Mislim da su naša postignuća kad je riječ o manjinskim i ljudskim pravima i općenito njegovanju svih mogućih sloboda, uključujući i slobodu medija, itekako vidljiva, ali nisu dovoljno opjevana. Mislim da smo propustili ih dovoljno opjevati, to je pretpostavljam naša greška, drugi put ćemo malo više voditi računa o tome", dodao je.

Nemamo vremena za lamentiranje, bavit ćemo se onim što je smisao Vlade

Novinari su ga pitali i kako će izgledati suradnja s DP-om s obzirom na međusobno upućene "teške riječi", a Plenković je odgovorio da će odnos biti partnerski.

"Ha, gledajte. Dal' će biti teško? Bit će partnerski. Nastojat ćemo uspostaviti povjerenje i raditi u cilju onoga što je smisao Vlade. Dakle, velika je razlika u politici kada ste u kampanji, velika je razlika kad ste oporbi ili kad ste u prilici da upravljate i budete dio većine. Onda vas ritam pitanja za koje ljudi žele odgovore nosi", rekao je.

Mi sad više, i jedni i drugi, nemamo kad baviti se lamentiranjem. "Bavit ćemo se onim što je smisao Vlade", dodao je te ocijenio da će Domovinskom pokretu tri resora koja su mu pripala dati priliku "da nešto pokažu" i dati im vidljivost.

Hrvatski narod je dao svoj glas i mi se sukladno tome moramo ponašati, dodao je te ocijenio da za hrvatsku demokraciju nije dobro "da postoje politički akteri koji vode negativističku kampanju nakon izbora u kojima su pobijeđeni".

"Milanović je izgubio, on je realno najveći gubitnik ovih izbora, Grbin je izgubio, svi ovi na ovom spektru koji su odlučili ne surađivati a priori s nama", rekao je to ponovno upitao "u čemu je problem, što nam fali".

"Jako je važno graditi kulturu poštovanja. Ja sam prošli put pokušao pozvati na dijalog predstavnike oporbe, ja ću to naivno pokušati ponovno. Dal' će se sad odazvati – ne znam", rekao je.

Na pitanje da pojasni tu svoju najavu odgovorio kako je proteklih četiri godine dobivao razne etikete – lupež, izdajnik korumpiran, ovakav, onakav, Bruxelles, ćato, izdajica, Jugoslaven, diktator, despot, autokrat i tako dalje – a potrebno je, ustvrdio je, "smiriti loptu".

"To bi bilo blagotvorno", rekao je te dodao da se neki boje s njima surađivati "ne zato što misle privatno da smo mi nešto loši" nego su, ocijenio je, "u strahu od medijskih udara".

Penava: DP-u i mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade

Penava je odgovarajući na novinarsko pitanje rekao da on osobno neće biti u izvršnoj vlasti i da ostaje gradonačelniku Vukovara do kraja mandata te najavio kako će se večeras održati sjednica Predsjedništva DP-a i da će "imena ubrzo doći na red".

Predsjednik Domovinskog pokreta izjavio je u srijedu da im prema dogovoru o parlamentarnoj većini s HDZ-om, osim tri resora, među kojima je i demografija, pripada mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade dok broj državnih tajnika nisu "eksplicite detektirali".

"Postigli smo dogovor o parlamentarnoj većini i sastavljanju buduće vlade. Sporazum je baziran na dogovoru DP-a, HDZ-a, dijela pripadnika zastupnika manjina i partnera", rekao je Ivan Penava novinarima nakon ranije danas održanih pregovora u Banskim dvorima.

Domovinskom pokretu su pripali resori poljoprivrede, gospodarstva bez zaštite okoliša te demografije zbog koje će biti osnovano novo ministarstvo.

Penava je rekao da su to ključni resori koje su komunicirali u kampanji i prije samih izbora. Naglasio je pritom kako su jasno stavljali do znanja da demografski slom kojeg imamo u Hrvatskoj doživljavaju kao problem prioritetnog značenja.

Vezano za resor poljoprivrede naglasio je kako se zalažu za samodostatnost u proizvodnji hrane, naseljavanje ruralnih prostora bez kojih, dodao je, nema dobre kvalitetne razvijene poljoprivredne proizvodnje.

Demografija je, ustvrdio je Penava, apsolutno velik i težak problem koji se rješava u Hrvatskoj dulje od 30 godina i nije riješen kvalitetno.

"Spremni smo se uhvatiti u koštac s tim izazovom, zato smo tu i nadamo se i sigurni smo da ćemo uspjeti tu problematiku dovesti na zadovoljavajući nivo koji će moći biti moguće pratiti kroz vrlo jasne brojke, jasnu dinamiku povećanja te proizvodnje i ispunjavanje zacrtanih ciljeva", kazao je.

Treći resor koji su dogovorili je Ministarstvo gospodarstva. Penava je rekao da se to odnosi na sve u suštinskom dijelu gospodarstva, poduzetništva, energetike, proizvodnje i industrije, bez dijela koji se tiče ekologije, odnosno zelenih politika.

Uz to, dogovoreno je učešće, odnosno kvota od otprilike 20 posto koja će se primjenjivati i na druge strukture vlasti sukladno osvojenim glasovima na parlamentarnim izborima. Za te detalje, kazao je potrebno je više vremena i za to će iskoristiti sljedeće dane i tjedne.

Prvi korak je prikupljanje potpisa za sastavljanje parlamentarne većine, rekao je Penava, dodavši da će DP podržati u Saboru kandidata za predsjednika iz redova HDZ-a.

Domovinskom pokretu pripast će mjesto potpredsjednika Sabora te dva potpredsjednika vlade.

Penava je rekao da broj državnih tajnika nisu eksplicite detektirali, ali se sukladno dogovorenim kvotama radi od 9 do 12 mjesta.

Dogovor o Vladi

Timovi DP-a i HDZ-a postigli su u srijedu "suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade", izvijestio je Marko Milić u ime HDZ-a nakon drugog sastanka ovog tjedna, koji je potrajao malo duže nego dan ranije, gotovo tri sata.

"Prijedlog postignutog dogovora, uz raspodjelu resora buduće Vlade, iznijet će se na stranačkim tijelima tijekom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima izvijestiti javnost", priopćio je Milić.

Nakon potvrde na stranačkim tijelima pristupit će se prikupljanju potpisa kako bi mandat za sastavljanje buduće Vlade HDZ-a, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, dodali su.

Kako Večernji list doznaje, Domovinski pokret ipak ostaje bez Ministarstva kulture kojeg HDZ nije pristao prepustiti partnerima. No zato će DP dobiti važno ministarstvo poljoprivrede, a kako doznajemo, i resor energetike. Zasad je nejasno hoće li im pripasti mjesto u ministarstvu ili će se ovaj resor odcijepiti od Ministarstva gospodarstva pod kojim je trenutno.

Domovinski pokret trebao bi voditi i resor vezan za demografiju, a trebali bi imati i potpredsjednika Vlade i 11 državnih tajnika.

HDZ im je kao partnerima dao i poziciju potpredsjednika Sabora.

DP i HDZ su novu rundu pregovora započeli jučer, kada su, istaknuli su s obje strane, usuglasili 70-80 posto stvari. Danas su razgovarali o strukturi buduće Vlade i finalizirali obrise nove parlamentarne većine.

U njoj, dogovorili su na jučerašnjem sastanku s predsjednikom HDZ-a i tehničkim premijerom Andrejem Plenkovićem, neće biti tri zastupnika SDSS-a. Oni mu potpis kao mandataru za sastavljanje treće Vlade neće dati nakon što je DP dao uvjet da niti u jednoj priči oko formiranja vlasti niti većine ne mogu sudjelovati. (Hina/iPress)