Odjeci Festivala Rocks&Stars@Cave Romane, veličanstvenog glazbenog ljetnog spektakla Medulinske rivijere, osjete se i u zimskom ozračju jer su danas predstavnici Festivala s partnerima predali donaciju, vrijedan i nužno potreban inkubator za novorođenu djecu u Općoj bolnici Pula.

Izlazak iz najsigurnijeg prirodnog inkubatora, majčine utrobe, za svako dijete, neovisno o stupnju razvijenosti, promjena je prostora na kojeg se valja priviknuti. I tu roditelji, uz medicinske stručnjake, predstavljaju osnovnu podršku u procesu prilagodbe na novonastale promjene. Posebna prilagodba je potrebna nedonoščadi i djeci s malom težinom pri porodu gdje inkubator predstavlja osnovu medicinske skrbi za koju je Opća bolnica Pula upravo s donacijom predstavnika Festivala Festivala Rocks&Stars @ Cave Romane te partnera Arena Hospitality Grop i Bina-Istra zadovoljila minimalne standarde medicinske skrbi.

- Razvoj našeg kraja od presudne nam je važnosti, a on upravo kreće s veselim dječjim koracima. Drago mi je da su humanu notu našeg Festivala, svojevrsnog kulturnog podija Medulinske rivijere, prepoznali naši partneri, nositelji gospodarskog rasta ovog područja, naglasio je Goran Buić, načelnik Općine Medulin i suorganizator Festivala.

Od presudne je važnosti dijete (nedonošče ili ono s malom porođajnom težinom) smjestiti u siguran prostor inkubatora jer se time osiguravaju adekvatni uvjeti za vitalne funkcije, primjerice prilagodba temperature prostora jer dijete teško stvara toplinu, a lako ju otpušta, vlažnosti zraka, koncentracijom kisika i ostalog kako bi se prilagodilo i preživjelo u surovijem ozračju od nježnog, sigurnog prostora majčine maternice.

Trenutno u Jedinici za bolesnu novorođenčad i nedonoščad imamo tri inkubatora i dva babyterma, a po standardima trebali bismo ih imati najmanje pet. Realizacijom ove donacije vrijedne oko dvadeset tisuća eura možemo pružiti odgovarajuću medicinsku skrb novorođenoj djeci i kvalitetnu podršku zabrinutim roditeljima koji sa svojim djetetom u svako doba mogu slobodno uspostaviti fizički kontakt kako bi se pospješio proces prilagodbe, istaknula je doc.dr.sc. Irena Hrstić, ravnateljica Opće bolnice Pula.

I nastavlja, drago mi je da su naš apel za podrškom prepoznali predstavnici Festivala i partneri jer naprosto bez njihove pomoći ne bismo bili u mogućnosti financirati u ovako brzom roku nužno potreban inkubator. Pulskoj bolnici gravitiraju područja od Medulinske rivijere, Pule i Puljštine, centralna kao i sjeverna Istra. Posljednjih se godina uočava postepeno povećanje gravitacije prema rodilištu u Puli što se posebno odnosi na područje Umaga, a prema recentnim podacima u OB Pula se rodi više od 80% od ukupno rođene djece u Istarskoj županiji, naglasila je dr. Marinela Miletić-Janjušević, v.d. voditeljica odjela Pedijatrije.

U suživotu smo i povezani, dodao je Christian Santaleza, u ime Bina-Istre, poznate po svojim snažnim doprinosima kad su u pitanju humanitarni projekti, i upravo je ovo vrijednost koju je kvalitetno prenio Festival donacijom inkubatora kojoj smo se rado priključili jer je osnova ljudskog opstanka međusobna podrška koju ne smijemo zaboraviti njegovati i u trenutcima kada nam je ubrzan životni ritam. Ujedno ovo je bila još jedna prilika za BINA ISTRU da nastavi sa svojom tradicijom društveno odgovornog poslovanja.

Naime, u rodilištu Opće bolnice Pula godišnje se rodi oko 1.400 djece, od njih 300-injak godišnje se hospitalizira u Jedinici za bolesnu novorođenčad Odjela pedijatrije zbog poteškoća prilagodbe na vanjski svijet. Dodatno, na godišnjoj razini rodi se i 70-tak nedonoščadi, oko 5% ukupnih poroda, što podrazumijeva porod prije termina tj. prije 38. tjedna trudnoće.

U svom je obraćanju Reuel (Reli) Slonim, iz Arena Hospitality Group, zaključio: Odgovornost je na nama odraslima i gospodarski snažnima prepoznati bilo ovog kraja i pružiti podršku gdje je potrebna jer time nastavljamo ciklus dobre vibraciji davanja koja se uvijek vrati što se očituje i u gospodarskom prosperitetu ovog kraja koji je prepoznat kao kulturna i turistička meka ne samo u Hrvatskoj nego i svijetu.

Podsjetimo, Festival Rocks&Stars održao se u po prvi put ovo ljeto u jedinstvenoj prirodnoj scenografiji starog rimskog kamenolom Cave Romane i ugostio je ponajbolje domaće i strane umjetnike, Maksima Mrvicu, Darka Rundeka, gudački kvartet Bond, Ricchie e Poveri, i druge, čime se osigurala pozicija na svjetskim kulturnim razglednicama.

Donacija inkubatora predstavlja krunu uspjeha Festivala u kojeg smo pretočili najbolje od ovog kraja, objedinili smo autentičnu lokaciju, vrhunske talente, plemeniti jezik umjetnosti te međusobno razumijevanje i snažnu podršku partnera kao i naših sugrađana, zaključila je u svom izlaganju Diana Kiršić Rosanda, direktorica Festivala i članica uprave Medulinske rivijere.