Valter Flego i Grad Buzet nisu se žalili na nalaz Upravne inspekcije, prema kojem je utvrđeno da je Flego vlastitom odlukom samom sebi povećao zakonom ograničenu plaću, odredivši si dodatke od 5 posto na zvanje magistra i još 15 posto na sudjelovanje u protokolarnim događajima, čime je od svojih Buzećana uzeo najmanje 135.000 kuna na koje nije imao pravo.

Iako je odgovarajući na (rijetka) novinarska pitanja tvrdio da je na veću plaću imao svako pravo, neulaganjem žalbe je priznao jednostavnu činjenicu da – nije. To što on sam i njegova partija čekaju da sve prođe, pri tome još i pozivajući institucije sustava da ne rade svoj posao, ne potire činjenicu da je novac koji mu ne pripada – uzeo.

Flego je, podsjetimo, odluku o dodacima donio već u travnju 2010. godine, odmah nakon zakonskih izmjena koje mu za 20 posto smanjuju plaću gradonačelnika grada koji dobiva pomoć iz državnog proračuna, nadoknađujući si, s namjerom i svjesno, taj „gubitak" sve do ožujka ove godine, kad smo na iPressu tu informaciju objavili. Promptno si je tada plaću sveo u zakonske okvire, ne pojasnivši nikad zbog čega zapravo, ukoliko je sve bilo u skladu sa zakonom.

Iz Ministarstva uprave također smo izviješteni da ćemo cijelo rješenje Upravne inspekcije za objavu dobiti unutar rokova određenih Zakonom o pravu na pristup informacijama, dakle unutar 15 dana.

Hoće li u tom roku nepošteni i nemoralni Flego, kao osvjedočeni kršitelj zakona, što za IDS nije posebna iznimka, postati i novim istarskim županom, odredit će kako oni koji u nedjelju izađu na izbore, tako i oni koji ne izađu.

Od Flega i IDS-a principijelni postupak u skladu s demokratskim uzusima nitko realan ne očekuje.

Ne zaboravimo da istarska policija na zahtjev Županijskoga državnog odvjetništva provodi izvide u vezi sa 'slučajem Flego'. Ukoliko se utvrdi da je počinio kazneno djelo, propisana kazna zatvora je do 5 godina. (MBM)