Četverogodišnja djevojčica iz Rovinjskog Sela umrla je u bolnici u Rijeci, gdje je prevezena u kritičnom stanju nakon što je u četvrtak ostavljena u pregrijanom automobilu, na visokim temperaturama, potvrdila je u utorak Policijska uprava istarska.

Policija navodi da je djevojčica umrla u ponedjeljak oko 15 sati u riječkoj bolnici.

Četverogodišnjakinju je u četvrtak u Rovinjskom Selu otac ostavio u automobilu, u kojem je zbog vrućine i visoke temperature dehidrirala. Otac je u pomoć pozvao rovinjsku Hitnu pomoć, moleći osoblje da brzo dođu jer je djetetu naglo pozlilo. Djevojčica je u teškom stanju najprije hitno prevezena u pulsku, a potom i u riječku bolnicu, no nažalost u ponedjeljak je umrla.

Neslužbeno se doznaje kako je 4-godišnja djevojčica podlegla posljedicama toplotnog udara i dehidracije, zbog kojih su joj bili oštećeni vitalni organi.

Policija je po završetku kriminalističkog istraživanja protiv 33-godišnjeg oca Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu, a osumnjičen je za kazneno djelo povrede djetetovih prava.

"S obzirom da je nastupila smrtna posljedica, za ovaj slučaj je nadležno Županijsko državno odvjetništvo. Za ovu vrst kaznenog djela predviđena je kazna zatvora od tri do 15 godina", izjavila je za Hinu glasnogovornica PU istarske Nataša Vitasović.

Murganić o smrti djevojčice: Stručnjaci će procijeniti kompetencije roditelja

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić izjavila je u utorak, komentirajući smrt četverogodišnje djevojčice u Rovinju koju ju je otac ostavio u automobilu na visokoj temperaturi, da će stručnjaci sada procijeniti koje su kompetencije roditelja da skrbe o njihovo još dvoje djece.

"Riječki Centar za socijalnu skrb 'duboko je ušao u tu obitelj' čim se saznalo za ovaj tragičan slučaj, već kada se saznalo da je otac ostavio dijete u automobilu. Sada je na stručnjacima da procijene koje su kompetencije roditelja za skrb o ostalo dvoje djece i donesu odluke", rekla je Murganić novinarima nakon uručivanja službenih vozila obiteljskim centrima u nekoliko županija.

Murganić je napomenula da prije tog slučaja nije bilo postupanja Centra za socijalnu skrb u toj obitelji. "Zaista ne možemo naći nikakvog razloga i nikakvog opravdanja za tu tragediju, ali nije centar bio upućen u tu obitelj", kazala je ministrica.

Komentirajući slučaj dvogodišnjeg dječaka u Zagrebu, koji je završio u Klaićevoj bolnici uz sumnju u zlostavljanje, Murganić je izrazila zgražanje rekavši kako to "ne može ljudskom umu biti pojmljivo".

Istaknula je kako su dječaka sustavno zlostavljali jedna ili više osoba, a pritom ga je zanemarivala majka.

Majka i dadilja dječaka su u ponedjeljak uhićene i očekuje ih kaznena prijava. Dječaku će za sada pružiti skrb izvan obitelji, a rade se daljnje procjene.

Apel samohranim majkama i mladim obiteljima

Murganić je ponovno apelirala na sve samohrane majke i mlade obitelji koje imaju poteškoća u podizanju i odgoju djece da se obrate institucijama za savjet i pomoć.

"U ovom slučaju bilo bolje da se majka odmah obratila institucijama, rekla da traži posao i zatražila pomoć i smještaj za dijete. Sigurno bi se našlo adekvatnije rješenje za dijete, a majka bi s vremenom mogla kontaktirati sa svojim djetetom", kaže ministrica.

Zagrebački Centar za socijalnu skrb bio je u toj obitelji po rođenju djeteta i još nekoliko puta nakon toga.

Ravnateljica centra Tatjana Brozić Perić rekla je novinarima da je obitelj koristila jednu od niza usluga, ali ona nije bila vezana uz obiteljsko-pravnu zaštitu.

"Kriminalistička obrada je u tijeku, moramo vidjeti kako će to završiti u odnosu na majku i njenu širu obitelj. Mi radimo sveobuhvatnu obiteljsku procjenu, nakon čega ćemo predložiti mjere sudu. Vjerojatno ćemo predložiti da dijete ide u instituciju na kraće vrijeme", rekla je Brozić Perić.

Na pitanje je li se ranije moglo nešto primijetiti odgovorila je da takve vrste povreda svaka službena osoba koja dođe u kontakt s djetetom, bilo u zdravstvenim ili odgojno-obrazovnim institucijama, može i treba vidjeti.

"Kad je u pitanju Centar za socijalnu skrb i najmanja dojava bila bi dovoljna da se ode na teren i provjeri što se događa", rekla je i istaknula kako u tom slučaju to njima nije dojavljeno.

(Hina)