Nepovoljno vrijeme nastavit će se i u drugoj polovini tjedna, a iz Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestili su da će jugo ponovno pojačati i biti jako i olujno, osobito za vikend.

U četvrtak i petak kiše će biti manje, a u sjevernim će predjelima često i izostati. Jugo će sredinom tjedna kratkotrajno oslabjeti. Međutim, već u petak s jačanjem nove ciklone sa zapada Sredozemlja u naše će predjele sve izraženije stizati vlažan i vrlo nestabilan zrak.

Jugo će ponovno pojačati i biti jako i olujno, osobito za vikend. Kiša će biti česta, a na Jadranu i uz njega i obilna, priopćili su iz DHMZ-a. Meteoalarm oglasio je za petak narančasto upozprenje za zapadnu obalu Istre zbog juga koje puhati do 100 km/h dok je za Kvarner na snazi crveno upozorenje zbog još jačih udara vjetra.

Do sada rekordne oborine u Istri

U Puli je uprvih 13 dana studenog palo 177 mm kiše po metru četvornom a u Pazinu 216. O snazi juga najbolje govori i podatak da je Hrvatski hidrografski institut 12. 11. 2019. u 16 h izmjerio rekordni val na Jadranu! Ovaj val zabilježen je u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax = 10,87 m.

Ne nazire se promjena vremena

Napominju i kako preliminarna prognoza ukazuje da bi se kišovito, vjetrovito i razmjerno toplo vrijeme moglo nastaviti u prvoj polovici sljedećeg tjedna.

Uslijed obilnih oborina i u susjednoj Sloveniji te porasta Sutle i Krapine, rijeka Sava raste te se tijekom četvrtka očekuje prolazak vrha prvog vodnog vala gornjim dijelom toka Save kada bi vodostaji u Zagrebu mogli dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava. Uslijedit će kratkotrajno opadanje vodostaja do vikenda kada će najvjerojatnije nova značajna količina vode stići Savom iz Slovenije uz doprinos Sutle i Krapine. U gornjem toku Save vodostaji će ponovo rasti uz moguće ponovljeno dosezanje mjera obrane od poplava. Obzirom na sporiji tok rijeke Save nizvodno od Zagreba, porast vodostaja će trajati dulje te je također moguć ulazak u mjere obrane od poplava koje će ovisiti o dotocima pritoka.

Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu imaju sličnu dinamiku rijeci Savi, a ponovni porast vodostaja očekuje se tijekom vikenda kada bi mogao dosegnuti i mjere obrane od poplava.

I rijeka Una reagira na oborine svojim porastom vodostaja i nastavit će rasti uz moguće dosezanje pripremnog stanja obrane od poplava u Kostajnici, nakon čega će tijekom petka vjerojatno blago opadati. Tijekom vikenda je moguć ponovni porast vodostaja rijeke Une.

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena i opadanja vodostaja, za vikend nas ponovno očekuje porast vodostaja u Istri i Primorju, u Gorskom kotaru, Lici, te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti, stoji u priopćenju.

(Hina)