Dvojica bivših radnika Uljanika kažnjeni su zbog uvredljivog transparenta na prosvjedu koji je održan 27. kolovoza prošle godine na Markovom trgu. Razvili su transparent na kojem je pisalo “Govno govnima”, a zatim je jedan još na njega stavio dječju pelenu punu fekalija, piše Telegram.hr

Općinski prekršajni sud u Zagrebu zaključio je da su time prekršili Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira, odnosno da su se ponašali na naročito drzak način na javnom mjestu, a posebno jer su uvrijedili hrvatsku Vladu.

Jedan je dobio novčanu kaznu od 400 kuna, dok je drugi, budući da je već ranije kršio zakon, kažnjen nešto strože, sa 700 kuna.

Tijekom postupka prvi je radnik objasnio da je sudjelovao na prosvjedu zbog neisplate plaća u Uljaniku u kojem je u to vrijeme radio. U jednom trenutku prišao im je saborski zastupnik Ivan Pernar pa su se odlučili fotografirati s njim i njihovom porukom koja je glasila “Prodali ste naš grad, napravili nas ludima, borimo se do kraja da vratimo osmjeh ljudima”.

No, Pernar je tražio da najprije istaknu njegovu poruku, a bio je to upravo transparent “Govno govnima”. Pojavio se zatim i drugi prosvjednik, koji je donio pelenu s fekalijom.

 “Pomislio sam tada ‘Vidi ovog što radi’, a Pernar se u međuvremenu povukao. I ja sam pokušao nakon toga otići, no policija me legitimirala”, ispričao je na sudu bivši radnik Uljanika.

Drugi okrivljenik nije se odazvao sudskom pozivu pa je na raspravi pregledana policijska snimka. Osim razvijanja transparenta i ostavljanja pelene na snimci su bili vidljivi i turisti koji su sve to fotografirali.

Sud nije povjerovao bivšem radniku Uljanika koji je tvrdio kako nije znao što piše na transparentu, jer je, zaključuje se u presudi, s obzirom na medijsku popraćenost cjelokupne situacije Uljanika, 3. maja i Vlade, znao i mogao znati da na navedenom transparentu mogu pisati i neprihvatljive uvredljive poruke.

“Kvalificirani element naročito drskog ponašanja očituje se u činjenici da su ispred zgrade Hrvatskog Sabora okrivljenici razvili transparent “Govno govnima” čime se u političkom smislu Vladu uspoređuje s govnima”, stoji u nepravomoćnoj presudi kojom su obojica proglašeni krivima i novčano kažnjeni. Moraju podmiriti i 800 kuna sudskih troškova, donosi Telegram