Čvrsto vjerujem da Hrvatska želi i može bolje, poručila je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u obraćanju u povodu četiri godine mandata, istaknuvši kako je njezina temeljna zadaća kroz svo to vrijeme bila obrana i promicanje nacionalnih i državnih interesa, zaštita Ustava i jačanje nacionalnog samopouzdanja, društvenog optimizma i zajedništva.

 "U neposrednim kontaktima s ljudima diljem zemlje i svijeta dočekalo me je pozitivno ozračje, vrijedni ljudi koji rade, koji se trude unatoč svim zaprekama na koje nailaze, koji postižu sjajne rezultate ... Svugdje sam osjetila snažno domoljublje, njegovano tradicijama, ali usmjereno u budućnost; domoljublje utemeljeno na vjeri u Hrvatsku i njezine mogućnosti, u vjeri da Hrvatska želi bolje i može bolje. U to i danas - nakon četiri godine - čvrsto vjerujem", poručila je hrvatska predsjednica u svome govoru.

 Podsjetila je kako je odmah po stupanju na dužnost predsjednice Republike započela razgovore s predstavnicima parlamentarnih stranaka, akademske zajednice, gospodarstvenika, sindikata, poslovne zajednice i drugima u cilju rješavanja egzistencijalnih pitanja i zajedničkog prepoznavanja ključnih društvenih izazova vezanih uz rješavanje brojnih razvojnih pitanja pri čemu su "definirali nekoliko temeljnih skupina problema”.

 "Svi se oni odnose na životna pitanja, a ne na ideološke podjele. Tijekom cijelog mandata usmjeravam javnu raspravu u smislu rješavanja životnih pitanja i drago mi je da su ona, poput demografije, došla u središte zanimanja”, rekla je Grabar-Kitarović.

Županijski model regionalne samouprave opravdan, održiv i potreban

 Kako bi upoznala "stvarni život iz Hrvatske”, naglasila je, tijekom mandata svoj je Ured izmjestila u sve županije.

 "Isto tako, željela sam osnažiti načelo supsidijarnosti te naglasiti važnost županija kao ključnih poluga decentralizacije i jednakomjernog regionalnog razvoja Hrvatske. Slijedom toga, istaknula sam i podržala opravdane zahtjeve koji idu u prilog financijskoj i funkcionalnoj decentralizaciji države, uključujući i dio njezinih upravnih funkcija. Upravo zato podržala sam sve opravdane zahtjeve za decentralizacijom države”, istaknula je predsjednica.

 Posjeti županijama, naglasila je, učvrstili su je u uvjerenju da je županijski model regionalne samouprave "opravdan, održiv i potreban, ne samo iz povijesno-kulturnih razloga, nego prije svega zbog činjenice što su se županije pokazale istinskim generatorima razvoja”.

 Predsjednica Grabar-Kitarović naglasila je također kako je njezin "Prijedlog mjera populacijske politike“, predstavljen u lipnju prošle godine, najvećim dijelom upravo rezultat spoznaja stečenih tijekom posjeta županijama, ali i analize povijesti demografske politike u Hrvatskoj te komparativne prakse razvijenih država.

Veseli podatak o povećanju broju rođenih u prošloj godini te podaci o usporavanju vala iseljavanja

 "Više puta tijekom mandata naglasila sam kako je Hrvatska u izvanrednom demografskom stanju, te kako se za rješenje toga problema traže i izvanredne mjere. Podaci su hrvatskoj javnosti poznati i ovom prigodom neću ih ponavljati”, dodala je, ali i istaknula kako ju veseli podatak o povećanju broju rođenih u prošloj godini te podaci o usporavanju vala iseljavanja.

 "Ali, to nije dovoljno i morat ćemo svi zajedno učiniti više. No, osim na državnoj razini, mnoge jedinice lokalne i područne samouprave čine znatne napore kako bi zaustavili negativne trendove - izgradnje i opremanja vrtića, dodjele besplatnih udžbenika, preko besplatnog prijevoza učenika i stipendija, do poticajnih roditeljskih naknada za novorođenu djecu. Pohvaljujem ih i zahvaljujem na takvim mjerama”, dodala je.

 Naglasila je da će i dalje inzistirati na što bržem pravednom i društveno odgovornom rješavanju problema blokiranih građana, koji je jedan od uzroka iseljavanja, a naglasak je stavila i na mjere porezne politike.

 Porezna reforma, rekla je, dala je određene pozitivne rezultate, no s demografskog aspekta i željenog gospodarskog rasta od najmanje 5 posto, ističe, "treba naći dodatan prostor kako bi se potaknula uravnotežena regionalna raširenost domaćih i stranih ulaganja". "U konačnici, to bi trebalo rezultirati većim plaćama te omogućiti jedinicama regionalne i lokalne samouprave sigurno i samodostatno financiranje", ocijenila je.

 Podsjetila je i da četiri godine snažno zagovara iznimno potrebnu sveobuhvatnu reformu školstva, u što se, rekla je, uvjerila razgovarajući s ravnateljima, nastavnicima, studentima i učenicima u osnovnim i srednjim školama te visokim učilištima i sveučilištima.

Odlična suradnja s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca

 Istaknula je i potrebu jačanja i promicanja strukovnog obrazovanja i afirmacije STEM-područja, a podsjetila je i na svoj program "Hrvatska čita“, koji provodi u osnovnim školama s obzirom na podatke o lošoj čitalačkoj pismenosti, kako bi djecu motivirala na stjecanje cjeloživotne navike čitanja.

 U gospodarskom području njezine su aktivnosti u zemlji i inozemstvu u protekle četiri godine, navela je, bile usmjerene na snaženje hrvatskih izvoznih mogućnosti i stvaranje novih poslovnih prilika. Ističe da tu ima odličnu suradnju s Hrvatskom gospodarskom komorom i Hrvatskom udrugom poslodavaca.

 "U želji da pridonesem brendiranju Hrvatske, kako bismo unaprijedili mogućnosti njezine afirmacije, ali i spriječili da nam imidž definira i određuje netko drugi, u studenom prošle godine osnovala sam Radnu skupinu za razvoj identiteta i brenda Republike Hrvatske, koja je do sada održala 4 sjednice s ciljem izrade smjernica za brendiranje Hrvatske. Posao uspješno privodimo kraju, a konačan nacrt smjernica bit će predstavljen javnosti u travnju”, najavila je predsjednica Grabar-Kitarović.

(Hina)