Na Dan reformacije, 31. listopada, u Osijeku je u srijedu dodijeljena Ekumenska povelja akademiku Josipu Bratuliću na svečanosti zatvaranja Tjedna kršćanske knjige u organizaciji osječkog Visokog evanđeoskog teološkog učilišta.

Kako je rekao akademik, slavist i kroatist Stjepan Damjanović, laudator povelje, oni koji su odlučivali tko će biti laureat imali su puno razloga da donesu ovakvu odluku.

"Josip Bratulić je već desetljećima u našoj kulturi. On je istaknuti filolog i svojim je istraživanjem stare slavenske kulture, islamskog glagoljaštva i islamskog protestantizma i drugim temama uvijek pokazivao da ne trebamo biti sitničavi, nego nastojati u čovjeku kraj sebe prepoznati brata ili sestru koji se možda na drugačiji način mole i na drugi način razmišljaju, ali se zapravo mole istom Bogu", naglasio je Damjanović.

Dobitnik povelje, akademik Bratulić rekao je kako svaka povelja znači priznanje za rad, "ali Ekumenska povelja je puno više od toga". Prema njegovim riječima, to znači da je prepoznato da se netko zauzimao za nešto što se zove vrijednost.

Dekan osječkog Visokog evanđeoskog teološkog učilišta Peter Kuzmič pojasnio je kako se ta vrsta povelje dodjeljuje osobama koje promiču dijalog, društvo tolerancije i uzajamnog razumijevanja jer je "ekumena ujedno i izraz za suživot u istom svijetu".

"Dodjeljujemo je na Dan reformacije jer je reformacija Europi donijela afirmaciju ljudskog dostojanstva, slobodu savjesti i povratak kršćanstva na svetopisamske izvore. Dakle, reformacija je izuzetno značajna za novu Europu i za civilizaciju ljubavi, da ne bude civilizacija sukoba, nego civilizacija ljubavi", ustvrdio je Kuzmič.

Povelja se dodjeljuje od 2005. Dosadašnji laureati bili su: Mato Zovkić, fra Bono Šagi-Bunić, Augustin Bašić, Ivo Josipović, Juraj Kolarić, akademik Ivan Golub, fra Bonaventura Duda, episkop šabački Lavrentije Trifunović te Stanko Ježić sa Teološkog fakulteta u Ljubljani.

(Hina)