Hrvatska je u najnovijem godišnjem izvješću Svjetske banke (SB) o regulativi poslovanja 'Doing Business' zauzela 58. mjesto među ukupno 190 država, što predstavlja pad za sedam mjesta u odnosu na prošlogodišnji plasman, objavila je Svjetska banka.

Hrvatska je na najnovijoj ljestvici SB-a o regulativi poslovanja među 190 država zauzela 58. mjesto s pripadajućih 71,40 DTF bodova, od maksimalnih 100, pokazuje izvješće 'Doing Business 2019.: Training for Reform'.

U prošlogodišnjem izvješću Hrvatska je bila zauzela 51. mjesto, s pripadajućih 71,70 DTF bodova, na ljestvici također 190 zemalja svijeta.

Bodovanje se temelji na principu udaljenosti od najboljih u pojedinoj kategoriji, pri čemu najbolji imaju 100 DTF bodova, a oni s najslabijim rezultatom na određenom području nula bodova.

Najlošiji je plasman Hrvatska ponovo zabilježila u kategoriji izdavanja građevinskih dozvola (na 159. mjesto sa 126.). Najveći pad RH je zabilježila u kategoriji pokretanja poslovanja (na 123. mjesto sa 87.).

Među kategorijama u kojima je zabilježeno poboljšanje analitičari Svjetske banke izdvajaju uknjižbu imovine (na 51. sa 59. mjesta), dostupnost električne energije (na 61. sa 75. mjesta) i u plaćanju poreza (na 89. sa 95. mjesta).

Nazadovala je u kategoriji dostupnosti kredita (na 85. mjesto sa 77.), zaštiti prava manjinskih dioničara (na 29. sa 38. mjesta), u izvršenju ugovora (na 25. sa 23. mjesta).

U kategoriji rješavanja insolventnosti Hrvatska je zauzela 59. mjesto, nakon prošlogodišnjeg 60. mjesta. U kategoriji prekogranične trgovine, kao i prošle godine, bilježi maksimalnih 100 bodova, što znači da je u rangu najuspješnijih.

Bez promjena među vodeće tri zemlje

Novi Zeland potvrdio je vodeću poziciju na ovogodišnjoj rang listi zemalja s povoljnom poslovnom regulativom, s 86,59 DTF bodova. Na drugom je mjestu ponovno Singapur, a na trećem Danska. Hong Kong je napredovao za jedno mjesto, zauzevši četvrtu poziciju i istisnuvši Južnu Koreju na 5. mjesto. Gruzija je pak dodatno poboljšala svoju poziciju među vodećih 10, napredujući za tri mjesta, na 6. mjesto u ovogodišnjem izvješću. Norveška je napredovala za jedno mjesto, zauzevši 7. poziciju.

Za dva mjesta pali su SAD (na 8. mjesto) i Velika Britanija (na 9. mjesto).

Od Hrvatske na ljestvici bolji Makedonija, Slovenija, Srbija, Crna Gora

Makedonija se vratila među vodećih 10, istisnuvši s 10. pozicije Švedsku koja je sada na 12. mjestu.

Među najvećim hrvatskim trgovinskim partnerima Njemačka je zauzela 24. mjesto, Slovenija 40., a Italija 51. mjesto. Sve su tri nazadovale za tri do pet mjesta. Od zemalja u hrvatskom okruženju bolje stoje Srbija (48.), Crna Gora (50.) Mađarska (53.). Bolji plasman imaju i Rumunjska (52.) i Bugarska (59.), a BiH je na 89. mjestu.

Horvat: Ljestvica jasan signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u srijedu je rekao da je najnovija Doing Business ljestvica dala jasni signal u čemu je Hrvatska loša i što treba mijenjati te ocijenio da će se omogućavanjem elektroničkog pokretanja poslovanja, na čemu njegovo ministarstvo radi, Hrvatska podići na toj ljestvici za 10-ak mjesta.

Majetić: Promjene se događaju ali su i dalje prespore

Glavni direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Davor Majetić ocijenio je u srijedu, komentirajući najnoviju Doing Business ljestvicu, da iako se promjene događaju, one su i dalje prespore i nedovoljne za ostvarenje značajnijeg pomaka koji je nužan za postizanje konkurentnosti gospodarstva.

(Hina)