Prosvjedni skup protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom "Doživi mirovinu i tebe se tiče" u organizaciji triju sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS), započeo je u podne na zagrebačkom Europskom trgu.

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje, jer drže da predložena reforma vodi u siromaštvo. U slučaju da Vlada ne prihvati njihove zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje refernduma.

SSSH, NHS i MHS su pozvali na prosvjed sve koji su za vraćanje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina života i protiv povećanja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje te one koji smatraju da je 60 godina života i 41 godina radnog staža sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije.

Također i one koji su protiv smanjenja izdvajanja u 1. mirovinski stup (javni i solidarni) na račun povećanja izdvajanja u 2. stup, jer će se time dati više privatnim mirovinskim fondovima izu kojih će se financirati veći broj umirovljenika. Nadalje, pozivaju i one koji smatraju da mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban mirovinski stup i uskladiti s općim propisima za umirovljenje. Navode kako će, ako Vladina mirovinska reforma prođe doprinosi radnika će biti izvor financiranja raznih interesnih skupina, a njih je sada već 19.

Upozoravaju kako će svi koji neće moći radit od 67 godine života biti trajno kažnjeni smanjenom mirovinom i za više od 20 posto, a čak i oni koji su odradili 41 godinu neće moći u mirovinu prije no što navrše 62 godine života.

Na skupu se okupilo više tisuća prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo "Uzimate siromašnima, dajemo bogatima", "Očekujte otpor, tek počinjemo", "Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!", "S faksa na burzu, s posla na groblje", "Mi smo izgradili, vi ste popljačkali", "Penalizacija = siguran put u siromaštvo" itd.

Sindikat strojovođa Hrvatske dao je u petak potporu sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme, "Doživi mirovinu", te je najavio da će provesti 'industrijsku akciju' u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo - i u subotu u podne zaustavio je na minutu svoje vlakove na području Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama.

Potporu prosvjedu i zahtjevima dali su i iz Sindikata hrvatskih umirovljenika i neke oporbene stranke.

(Hina/foto HINA/Admir BULJUBAŠIĆ)