Vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak progovorio je u N1 studiju uživo o stanju u hrvatskoj brodogradnji: nenormalno je da imamo u istoj zemlji brodogradilište koje posluje jako pozitivno, a s druge strane... To jedino može biti kriminal, ništa drugo. 

Ministar Horvat kaže da bi strateški partneri u Uljaniku mogli postati stranci. Kako vam to zvuči? Od čega se sastojala vaša ponuda koja očito nije naišla na pozitivan odgovor?

Što nas je više, imamo bolju stratešku moć. Što se tiče naše ponude, nije pasala hobotnici. Sastojala se od toga da se 3. maj odmah spasi sa 380 milijuna kuna i da se taj novac onda upotrijebi da Uljanik vrati pozajmicu 3. maju. Nudili smo i da otkupimo dionice Viktora Lenca, da damo dodatnu likvidnost 3. maju. Nudili smo da uđemo u restrukturiranje na principu Brodosplita. Mi smo odradili 90 posto onog što smo planirali, iako su nas tretirali kao Pepeljugu.

Niste baš dobro tretirani kad ste preuzimali Brodosplit. Možemo li znati na koga mislite kad kažete 'hobotnica'?

Jako je dobro to Bruno Bušić rekao da će doći vrijeme kad ćemo imati Hrvatsku i prodavati je strancima. Ta hobotnica se sastoji od stotinjak ljudi koji prodaju i rade milijarde kuna štete. Ja nisam ni USKOK ni DORH da ispitujem te stvari. Nadam se da će se to uskoro raščistiti i da će Hrvatskom upravljati Hrvati.

U Uljaniku moraju posao odraditi DORH i USKOK?

Apsolutno. Trebali bi s novim strateškim partnerom ući i češljati sve skupa da se stane na kraj kriminalu koji je napravaljen. Nenormalno je da imamo u istoj zemlji brodogradilište koje posluje jako pozitivno, a s druge strane... To jedino može biti kriminal, ništa drugo. 

Mislite li da Vlada ima snage riješiti slučaj Uljanika do kraja?

Mrzim politiku jer nam je puno puta donijela nešto loše, nisam stranački čovjek. Imam vjere da trenutno imamo dio vlade koji je jako pošten i želi napraviti nešto za Hrvatsku. Mislim da ova vlada može napraviti nešto pozitivno, opširnije donosi N1