Kandidat premijera Andreja Plenkovića za novog ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta je Darko Horvat, a ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dobit će novo zaduženje - bit će i potpredsjednik Vlade, doznaje se nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Životopis Darka Horvata, predloženog za novog ministra gospodarstva

Darko Horvat, koji je predložen za novog ministra gospodarstva, bio je HDZ-ov ministar poduzetništva i obrta od siječnja do listopada 2016. godine kada je predsjednik Vlade bio Tihomir Orešković, a prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko.

Rođen je 28. rujna 1970. godine u Čakovcu. Nakon završene srednje škole upisuje Fakultet za elektrotehniku, računarstvo i informatiku na Sveučilištu u Mariboru, na kojem je diplomirao 1996. godine.

Godine 1996. zapošljava se u koprivničkoj HEP-Distribuciji gdje radi do 2006. . Direktorom HEP-Operator distribucijskog sustava d.o.o., "Elektra" Čakovec imenovan je 1. srpnja 2006. godine.

U siječnju 2006. godine upisuje poslijediplomski znanstveni studij za stjecanje akademskog stupnja magistra znanosti na zagrebačkom Fakultet elektrotehnike i računarstva.

U razdoblju od 2008. do 2011. član je Upravnog vijeća Hrvatske agencije za malo gospodarstvo te Povjerenstva za off-set programe pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. U razdoblju od 2010. do 2011. predsjednik je Stručnog povjerenstva za praćenje redovne opskrbe tržišta nafte i naftnih derivata.

U razdoblju od 2010. do 2011. voditelj je Radne skupine imenovane za prilagodbu hrvatskog energetskog zakonodavstva III. energetskom paketu EU.

Od 2009. do 2011. predsjednik je Nadzornog odbora HEP-a, a od 2009. do 2011. predsjednik je Nadzornog odbora Plinacro.

Odlukom Vlade 2008. godine, imenovan je ravnateljem Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva, a 2009. ravnateljem Uprave za energetiku pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva.

Horvat 1. veljače 2012. godine, nakon sporazumnog raskida ugovora s Ministarstvom gospodarstva, odlazi u trgovačko društvo EnergyPlus d.o.o. iz Ludbrega gdje je član Uprave.

Darko Horvat je potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u Međimurskoj županiji.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je u ponedjeljak nakon sastanka u Vladi kako će se danas znati ime novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade, no nije želio otkriti o kome je riječ.

"Danas će se znati ime novog ministra gospodarstva i potpredsjednika Vlade. U ovome trenutku bilo bi prerano da ja priopćim tu vijest, ali vidim da već imate informacije i otprilike se ide u tom smjeru", kazao je Jandroković poručivši medijima da su na dobrom tragu.

U medijima se naime nagađa da bi novi ministar gospodarstva mogao biti Darko Horvat, a kao potpredsjednik Vlade spominje se ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Na upit je li uzdrmana pozicija predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u HDZ-u, Jandroković je odgovorio kako će Sabor HDZ-a u subotu pokazati zajedništvo i snagu HDZ i kako očekuje snažnu potporu Plenkoviću.

O izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i premijera Plenkovića o tome da bi konzultanti u Agrokoru trebali vratiti novac, Jandroković je rekao kako smatra da neke radnje nisu bile učinjene dobro, ali da je u ovom trenutku prioritet nagodba.

"Prioritet je osigurati da se taj proces oko nagodbe vezan za Agrokor uspješno riješi jer ima ogromno značenje za hrvatsko gospodarstvo. Očito je da su se u taj proces uključili i oni koji su željeli destabilizirati vlast i prioritet nam je provesti nagodbu, stvoriti atmosferu da se ta nagodba dogodi, a i obraniti vladajuću većinu i osigurati stabilnost Vladi" , kazao je.

Na upit tko to želi destabilizirati vlast Jandroković je ustvrdio "ima ih jako puno", ali i dodao da se to neće dogoditi. "Vlada će nastaviti raditi, imat ćemo stabilnu parlamentarnu većinu, a na Saboru HDZ-a vidjet ćete koliko smo snažni i da Andrej Plenković ima čvrstu potporu", istaknuo je

Pozicije Adrisa, Francka i Agrama nije želio komentirati.

Plenković: Tolušić i Horvat odlična rješenja

U središnjici stranke održat će se sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj će predsjednik stranke Andrej Plenković stranačkom vrhu predstaviti kandidata koji će zamijeniti potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić.

Kao mogući nasljednik, među ostalima, spominje se Darko Horvat. Horvat je u vladi Tihomira Oreškovića bio ministar poduzetništva. Kao potpredsjednik Vlade spominje se ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. U središnjicu je stigao i premijer Andrej Plenković koji je najavio da će izjave dati nakon sastanka. U prolazu je na pitanje novinara samo kratko rekao kako su "Tolušić i Horvat odlična rješenja".

(Hina)