U Fažani će se ove subote održati 15. tradicionalna Škola soljenja sardela koja je odgojila brojne ljubitelje ove ukusne i zdrave jadranske delicije koja je i simbol turističkog mjesta koje zauzima sve značajnije poziciju u ponudi događanja južne Istre. Uz natjecanje u soljenju sardela te gastro ponudi od slanih sardela, maslinovog ulja i istarskih vina posjetitelje očekuju predavanje o tradicijskim načinima konzerviranja, prerade i pripremanja sardela.

Školu soljenja sardela ove godine će pratiti i sportska događanja Jug na dva kotača, Sardela Run te predstavljanje škole Jedrenja u Fažani te biranje mirisa destinacije.

Načelnik Općine Fažana Radomir Korać pozvao je goste ali i sve mještane da u subotu prisustvuju soljenju sardela i sportskim manifestacijama. - Škola soljenja sardela fažanska je tradicija po kojoj smo prepoznatljivi, a ove godine su pripremljena i brojna sportska događanja koja motiviraju na aktivni život. 

Ribari će prenositi tradiciju soljenja sardela. Do sada je prijavljeno 48 ekipa s više od 100 sudionika. U prethodnih 14 godina Školu soljenja sardela uspješno je završilo oko 2000 polaznika. Školu soljenja sardela sve više pohađaju i turisti koji nakon predsezone dolaze u kolovozu kada se biraju najbolje sardele. Bitan segment manifestacije je i edukacija o tradicijskim načinima prerade i pripreme sardela.

Fažanska Mala ribarska akademija Sardela stoga poziva svih da se okušaju u ovom starom umijeću mora, podruma i kuhinje. Potrebno je u označene limenke posložiti usoljene sardele, primjenjujući spoznaje što se prenose iz naraštaja u naraštaj… Djeca, mještani, gosti, početnici i vrsni znalci: svi će ponešto doznati ili reći o količini potrebne ribe, o soli, ulju, začinima… Za tri mjeseca otvorit će se limenke i biti proglašene najbolje soljene sardele. Iznimna prigoda za degustaciju i razgovor o izboru pravog vina za ovakve svečanosti. U svakom slučaju, treba to posoliti kako treba! A zato je potrebna škola, podsjećaju u Fažani.

Tijekom cijelog dana ugostitelji će svojom ponudom sudjelovati u sardelijadi a hrane će biti dovoljno za sve posjetitelje Fažane, a pripremljene su i brojne radionice te igraonice za djecu.

Za sudjelovanje na biciklističkoj utrci 'Jug na dva kotača' – potrebno je najaviti se na stranici http://www.medulinriviera.hr ili prije biciklijade od 14 do 15 sati.

'Sardela run' – rekreativno trčanje uz more počinje 17.30 kod Badela. Goste će u večernjim satima zabavljati klapa Intriga, Erik Balija, duo 'LP' i klaun Andrea.

Detaljan program i satnicu pogledajte OVDJE (iPress)