Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, za saborske rasprave o oporbenoj inicijativi da se opozove potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, poručio oporbi kako će joj propasti i ta, peta inicijativa u godinu i pol dana da se nekom od članova Vlade ili cijeloj Vladi iskaže nepovjerenje.

Svi su vam ti prijedlozi propali, propast će vam i ovaj, istaknuo je premijer te oporbi spočitnuo da takvim inicijativama Vladi oduzima radno vrijeme, elan, energiju.

Most, koji je na čelu oporbene inicijative, prozvao je da je u predmetnu temu ušao na način da poveže Agrokor s HDZ-om od 1990. do danas, te poručio kako njegovu Vladu i današnji HDZ ne može s tim povezati.

Imao je i poruku za SDP. "SDP je lani gorljivo bio protiv zakona (lex Agrokor), tvrdio da štitimo Ivicu Todotrića da bi se, kako je vrijeme odmicalo, od kupusa i 'selfija' praktički pretvarali u glasnogovornike i doslovne 'kopipejstere' njegovih blogova", istaknuo je.

SDP-ovu Gordanu Marasu, koji je dobacivao iz klupe, Plenković je poručio kako su njegova postignuća, s obzirom "koliko je dobrog ostavio u Vladi" dok je bio ministar, ostala "neopjevana".

Na izvanredne okolnosti, reagirali smo izvanrednim mjerama

Premijer je ponovio kako je Vlada lani dobro reagirala na krizu u Agrokoru te da je i Most, kao tadašnji koalicijski partner HDZ-a, imao svoju ulogu u donošenju lex Agrokora.

"Na izvanredne okolnosti reagirali smo izvanrednim mjerama", rekao je premijer, navodeći da je Most sudjelovao u svim razgovorima, na izradi zakona, da je bio uključen i da je suodgovoran za zakonski okvir. "Znali ste sve, znali ste tko će biti izvanredni povjerenik, podržali ste ga ste ga", rekao je 'mostovcima'.

Plenković naglašava kako je sve što je njegova Vlada učinila u proteklu godinu dana spriječilo lančanu reakciju, kolaps gospodarstva, financijskog sustava, sačuvano je 56 tisuća radnih mjesta, te paralelno 70-ak stečajeva u okviru kompanije.

"Iz današnje optike, ništa od crnih slutnji nije se dogodilo, jer smo postavili čvrsti zakonski okvir", naglasio je.

Osvrnuo se i na "jedinu spornu temu", pitanje savjetnika za restrukturiranje, ponovivši kako su oni odabrani na javnom pozivu, u konkurenciji nekoliko kompanija, da je odabrana kompanija koja se bavi ovakvim restrukturiranjem.

"Ako je u tom procesu bilo određenih nedorečenosti, one su riješene kad je bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak dao ostavku", izjavio je Plenković, naglašavajući kako je proces restrukturiranja, postizanja nagodbe ključni element o kojem je Vlada vodila računa.

Iz tog ćemo procesa morati izvući određene lekcije, perfektuirati zakonski okvir, ojačati ulogu nadzornih institucija, kazao je Plenković.

Uspjeli smo u rizičnoj političkoj i ekonomskom operaciji

Sada smo u situaciji da je cijeli proces pred uspješnim okončanjem, moramo reći da smo uspjeli u nečem što je bila rizičina politička i ekonomska operacija, naveo je premijer te upozorio na još jedan 'detalj'.

"Činjenica da su kompaniji s tolikom dugovima financijski kreditori bili spremni dati novac, poslali su poruku kompaniji, ali i hrvatskoj državi, Vladi, potpredsjednici Vlade i gospodarskom rastu, smanjenju javnog duga ...", istaknuo je Plenković.

"S obzriom na okolnosti, mislim da smo napravili sve što smo mogli u dobroj vjeri i da je tu zajamčena i budućnost Agorkora, hrvatske ekonomije i dobavljača, a ono što nije dobro popravljat ćemo zajedno, u hodu, i kroz odluke Sabora", zaključio je.

Grmoja: Glasovanje o ministrici Dalić pokazat će kako se Sabor odnosi prema sukobu interesa

Mostov zastupnik Nikola Grmoja, koji je u četvrtak u Saboru obrazlagao oporbeni zahtjev za opoziv potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić zbog afere sa savjetnicima u Agrokoru, poručio je kako će rasprava i glasovanje pokazati kako se Sabor odnosi prema sukobu interesa, je li sukob interesa nešto što treba pomagati i poticati, ili smo kao društvo sazreli da se sa takvim štetnim pojavama obračunamo.

"Mi koji smo podnjeli zahtjev za opoziv ministrice Dalić predlažemo da ih prihvatite i pošaljete poruku nulte tolerancije prema sukobu interesa, klijentelizmu političkoj korupciji i svim drugim štetnim pojavama koje razaraju naše društvo i unazađuju ga", poručio je Grmoja.

Inicijativu za smjenu Dalić potpisalo je 37 oporbenih zastupnika iz šest oporbenih klubova i redova nezavisnih zastupnika, a u zahtjevu se tvrdi kako je Dalić izgubila kredibilitet.

Oporba ju proziva zbog 'savjetničke afere' vezane uz bivšeg posebnog Vladina povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, koji je zbog toga dao ostavku.

Svjesni smo da Dalić uživa povjerenje većine, ali ovo što činimo nije uzaludno

"Svjesni smo da je trenutni odnos snaga u Saboru kakav jest i da je kolega Zekanović izišao iz većine u uletio je kolega Hrelja. Svjesni smo da ministrica Dalić uživa zaštitu većine u Saboru, no ne mislimo da je ovo što činimo uzaludno", poručio je Grmoja.

U svom obraćanju podsjetio je na genezu nastanka Agrokora, podsjećajući kako su ta kompanija i njezin bivši vlasnik Ivica Todorić uvijek bili oslonjeni na politiku.

Začudio se kako je Dalić jučer u jednom intervjuu rekla da je prvi put saznala za probleme u Agrokoru kada je bilo prekasno. "Ništa nije znala do siječnja 2017.? Neću reći da to nije moguće i da nije istinito, no to otvara druge probleme", rekao je Grmoja.

Može li, pita se, Martina Dalić uz sve svoje profesionalne kvalifikacije biti ministrica gospodarstva ako ju Agrokor nije zanimao, ili se radi o pokušaju da se kaže kako Todorić i Agrokor ovoj Vladi nisu bili bliski. "Angažmanom Mosta dokinute su financijske injekcije koje je država povremeno upumpavala u Agrokor", ustvrdio je 'mostovac'.

Premijer je, kazao je, rješenje problema prepustio ministrici Dalić, a ona i Vlada odbijali su odgovoriti na pitanje tko je autor lex Agrokora, "a onda je na sjednici Odbora za gospodarstvo kao iz pištolja ispalila da je ona autorica i da su sve odredbe zakona napisane po njezinim riječima i nalogu". "Nadam se da će hrabro prihvatiti odgovornost i za propuste u tom zakonu", istaknuo je Grmoja.

Dalić je dopustila kompromitaciju izvanredne uprave i takve skupe pogreške ne mogu proći nekažnjeno

Martina Dalić, poručio je, dopustila je kompromitaciju cijelog postupka izvanredne uprave u Agorkoru, "i takve skupe pogreške ne mogu proći nekažnjeno".

Optužio ju je da je tijekom izrade tog zakona odbijala "konstruktivne prijedloge Mosta". "Tako da Agrokorom upravljaju tri povjerenika, ona za to nije htjela čuti. Zašto? Iz današnje perspektive, kad znamo što je Ante Ramljak tamo radio, nameće se odgovor sam od sebe", zaključio je.

Premda je, ističe Grmoja, uzor za lex Agrokor bio talijanski zakon nisu iz njega prenesene odredbe o sukobu interesa, "koji bi prevenirali marifetliuke Ante Ramljaka".

Ramljak je, podsjetio je, angažirao Alixpartners, tvrtku koja nije bila registrirana u Hrvatskoj. Od svih podizvođača izabran je baš 'Texo', tvrtka u kojoj je bio zaposlen Ramljak. a Texo Management je, podsjetio je, trebao primiti 12 milijuna kuna godišnje naknade, dnevno preko 30 tisuća kuna, "a to je toliko renomirana savjetnička tvrtka koja u jednoj godini ne može zaraditi ni milijun kuna".

"Premijer je prepustio ministrici Dalić odgovornost za rješavanje krize Ona je dovela Ramljaka u Vladu da pomogne u rješavanju problema i on je svoj položaj izvanrednog povjerenika iskoristio za pogodovanje tvrtki u kojoj je prethodno bio zaposlen. To je priznao i Plenković, pa je Ramljak podnio ostavku", rekao je Grmoja. (Hina)