Nezavisni vijećnici općina i gradova riječkog prstena i Most nezavisnih lista upozorili su na konferenciji za novinstvo u četvrtak u Rijeci da se na tom području, na kojem usluge prikupljanja otpada obavlja komunalno društvo Čistoća, namjerava zajedno prikupljati sav komunalni miješani otpad i biorazgradivi otpad, iako zakonske odredbe nalažu odvojeno prikupljanje.

Na to su upozorili nezavisna vijećnica općine Viškovo Mirna Međimorec, predsjednik Općinskog vijeća Klane Igor Iskra, tamošnji nezavisni vijećnik, potom nezavisni vijećnik u Bakru Ljubo Vladislović i vijećnica Mosta nezavisnih lista u riječkom Gradskom vijeću Petra Mandić.

Iskra je istaknuo da Zakon o održivom gospodarenju otpadom i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom određuju odvojeno prikupljanje biootpada, kako bi se smanjila ukupna količina miješanog nerazvrstanog otpada. Biootpad čini do 35 posto ukupne količine komunalnog otpada te se njegovim odvajanjem znatno smanjuje količina miješanog otpada, a građani plaćaju odvoz miješanog otpada po količini.

Tako, upozorio je Iskra, građani moraju plaćati veću cijenu odvoza, unatoč zakonskom obvezi da im se osiguraju zasebni spremnici za biootpad ili komposteri.

Ustvrdio je da komunalno društvo Čistoća to čini kako bi se Županijskom centru za gospodarenje otpadom Marišćina osigurala dovoljna količina miješanog otpada jer je načelo njegova djelovanja razvrstavanje otpada, a ne samo prikupljanje odvojenog otpada.

Kršenje zakonskih odredbi u ovom slučaju znači i mogućnost novčanog kažnjavanja lokalnih samouprava, što primjerice za riječku gradsku upravu iznosi između 300.000 i 700.000 kuna, a za odgovornu osobu, odnosno gradonačelnika između 25.000 i 50.000 kuna, rekla je Petra Mandić iz riječkoga ogranka Mosta nezavisnih lista.

To je neodgovorno upravljanje gradskim financijama, rekla je Mandić i upozorila da po predloženom modelu gospodarenja otpadom na području djelovanja KD Čistoća ne postoji kategorizacija potrošača, nego svi plaćaju isto, i građani i hoteli, a što je ocijenila nedopustivim.

Također, istaknula je, neprihvatljivo je određivanje kolektivne odgovornosti za cijelu zgradu u slučaju kršenja pravila o otpadu pa se kazne određuju toj zgradi, iako prekšitelj može biti bilo tko, a stanari nemaju mogućnosti kontrolirati stanje niti su dužni to činiti. Primjerice, rekla je, netko u prolazu ostavi vrećicu s otpadom pokraj spremnika za otpad a stanari zgrade bi bili dužni platiti kaznu za to, iako ta osoba uopće ne mora biti iz te zgrade.

Mandić je kazala da će na sljedećoj sjednici riječkoga Gradskog vijeća, na kojoj će se raspravljati o gospodarenju otpadom, uložiti niz amandmana na predloženu odluku o gospodarenju otpadom. Ako se unatoč tome, većinom glasova prihvate nezakonite odredbe, uputit ćemo odluku na ocjenu zakonitosti, a moguće je daljnje upućivanje tužbi nadležnim pravosudnim tijelima, najavila je.

(Hina)