PULA – Da je hrvatska stvarnost za odabrane pojedince nevjerojatnija od svake bajke znana je činjenica. Još jednom je dokazuje i nevjerojatan slučaj Puljanina Darka Višnjića, navodnog stručnjaka za vodno gospodarstvo, direktorski kadar IDS-a i Kukuriku koalicije koji je nakon što je 90-tih nestao iz Pule iznenada 2010. imenovan direktorom pulskog Vodovoda a potom poslan u Hrvatske vode. 

Naime, kako se saznaje iz emisije 'Ekskluzivno' Radio-televizije Srbije, emitirane prije desetak dana, Višnjić, samozatajni direktor u riječkoj ispostavi državne tvrtke Hrvatske vode, krupni je tajkun, vlasnik dvorca u Vojvodini, živi na četiri destinacije, a bogatstvo mu se mjeri u milijunima!

Višnjićevu životnu priču, s posebnim naglaskom na obnovu raskošnog imanja Schulhoff kraj Padeja u Banatu, u Vojvodini, donosi jednosatna emisija emitirana 2. studenog, a iz nje saznajemo da je ovaj Puljanin strpljivo, od 2006. do 2010. godine obnovio nekadašnje imanje židovsko-mađarske obitelji Schulhoff, gdje se, između ostalog posvetio i proizvodnji vina. Nadalje, saznajemo da je desetak godina poslovno boravio u Africi, te još desetak u Rusiji, da je uspješan i bogat poduzetnik, koji temeljem stečenog bogatstva ne bi trebao do kraja života više raditi.

Također, direktor u Hrvatskim vodama s radnim mjestom u Rijeci pojašnjava da na banatskom imanju obitelj boravi šest mjeseci godišnje, a rezidencije ima na ukupno četiri destinacije – osim vojvođanske, još i na Malti, u Africi te u Hrvatskoj. Motiv za obnovu imanja je bio poslovan, kaže Višnjić, inače zajedno s odvjetnikom Aleksandrom Samuilovićem vlasnik tvrtke Kaštel Schulhoff d.o.o. a na kupovinu dvorca i pripadajućeg zemljišta ga je, kako kaže, nagnala povoljna lokacija i čisto vlasništvo.

Dvorac je izgrađen na pet hektara zemljišta, a Višnjić ga je potpuno obnovio i rekonstruirao. Ima sedam dvokrevetnih soba, a namještaj potječe iz doba izgradnje dvorca krajem 19. stoljeća. Novi vlasnik Višnjić je obnovio uzgoj vinove loze i u vlastitoj vinariji proizvodi merlot. Imanje ima neovisan vlastiti vodovod, proizvodnju električne energije i satelitsku telefoniju.

Višnjić između Končara s rudnicima u Južnoj Africi i netom uhićenog Nadana Vidoševića u Krašogradu

O ukupnoj imovini, očito znatnoj, nije detaljnije govorio, osim što je rekao da je prvi ozbiljniji novac zaradio u Rusiji, a sada mu je, kaže, glavnina biznisa asfalt, nafta i kamen u Africi. Prema romansiranoj biografiji, Višnjić je, dakle, nešto između Danka Končara s rudnicima u Južnoj Africi i netom uhićenog Nadana Vidoševića u Krašogradu.

Ono što bi, međutim, hrvatsku javnost i državnu vlast trebalo zanimati jest zbog čega je i kako Višnjić u vrhu Hrvatskih voda i kako tu dužnost obnaša te što je poslovni cilj njega i njegovih poslodavaca. U emisiji je sam Višnjić rekao kako živi nešto manje od šest mjeseci godišnje u dvorcu u Vojvodini pa bi bilo svakako zanimljivo pogledati njegovu radnu evidenciju i troškove putovanja te vidjeti kako uz posao vodi privatne poslove u Africi, Rusiji i 'na drugim destinacijama'.  

Podsjetimo, IDS ga je krajem 2010. godine iz Beograda doveo na čelo pulskog javnog poduzeća Vodovod, odakle ga krajem 2012. godine Kukuriku koalicija smješta u Hrvatske vode, na čelo Vodnogospodarskog odjela za slivove sjevernoga Jadrana sa sjedištem u Rijeci. Također je član Povjerenstva za praćenje realizacije EU projekta zbrinjavanja otpadnih voda priobalja Poreštine. Nije naodmet spomenuti da je u Hrvatskim vodama zaposlen unatoč kaznenoj prijavi za zlouporabu položaja koju je zaradio u Puli, a zgodan je detalj da si je još u doba direktorovanja u pulskom Vodovodu nezakonito isplaćivao i stimulaciju na direktorsku plaću.  

Na linku pogledajte emisiju RTS u kojoj Darko Višnjić prezentira svoje imanje. (iPress)