Uljanik, još jedna tužna hrvatska privatizacijska priča. Još jedna prevara. Plan političara, onih vladajućih u državi i njihovih poslušnika, regionalnih političara te jednog tajkuna i njegovog europarlamentarca je ispunjen (nazovimo ovu skupinu urotnicima, da izbjegnemo pogrdnije nazive).

Sve je realizirano uz svesrdnu pomoć Uprave s Nadzornim odborom i uz veliki trud 3 sindikata oko dezorganizacije i podjele medu radnicima. Udruga malih dioničara sastavljena uglavnom od radnika Uljanika koji imaju 47% dionica nije aktivna od osnivanja prije 20 godina. Skupštine dioničara Uljanika se organiziraju u radno vrijeme, a radnici su prisiljeni potpisati punomoći za zastupanje na skupštinama onima koje im odredi uprava putem poslovođa.

Urotnici su očito sve godinama pripremali. Namjerno se uništili brodogradilište kreiranjem velikih gubitaka, namjernim nemarnim poslovanjem, namjernom dezorganizacijom proizvodnih procesa, namjernim ugovaranjem brodova po cijenama nižim od tržišne, namjernim isisavanjem novaca preko kooperanata i dobavljača itd. Sve se to odvija daleko od očiju javnosti i nadležnih institucija jer nikome od urotnika nije bilo u interesu da se stanje u škveru otkrije na vrijeme i da se škver spasi!

Objava o stanju u Uljaniku je bila iznenadna i šokantna za sve gradane Pule, Istre i Hrvatske. Gigant koji ima punu knjigu narudžbi, za kojeg su svi mislili da je uspješan, nema za plaće!

Svi su bili zabrinuti, urotnici su tražili novac za isplatu plaća. Nalaze ga jer oni tobože brinu za radnike. Objavljuju u svim medijima da je stari hrvatski recept jedini put za rješenje krize: privatizacija, strateški partner, restrukturiranje, diversifikacija (diversifikacija = otkazi, smanjivanje kapaciteta, marina, turizam)!

Nesposobnu Upravu i NO urotnici brane i ne žele mijenjati. Što nesposobnija to bolja. Treba netko dovršiti igrokaz.

U to doba, polovicom siječnja, javlja se Upravi i kapetan Ivan Knežević osnivač Brodarskog instituta sa dopisom da rješenje za krizu postoji već odavno, a to je njegov Projekt uspješnog financiranja hrvatske brodogradnje. Njime je Hrvatska zatvorila 8. poglavlje pristupnih pregovora za ulazak u EU. Dakle, EU ga je prihvatila. Rješenje je dokazano jednostavno i brzo primjenljivo. Nisu potrebne subvencije države, privatizacija, diversifikacija itd. Uprava taj projekt ignorira. Da li će ignorirati i pismo koje je kapetan poslao Europskoj komisiji?

U medijima urotnici neprestano i ciljano spominju fantomski, nikad objavljeni Plan restrukturiranja koji sadrži sve već nabrojane sastojke. Velike brodograđevne tvrtke poput Damena, Fincantierija, Palumbo grupe naivno pohode Pulu misleći da imaju šanse. Njih zanima brodogradnja, samo brodogradnja, a ne diversifikacija i naravno odustaju. Teren se pripremao za tajkuna urotnika.

Izmišljeni Plan restrukturiranja je samo filter koji ce potjerati sve konkurente tajkunu. Njega ne zanima brodogradnja. Želi otpustiti što više radnika. Ne gradi brodove ni gdje bi trebao u svom brodogradilištu Brodotrogir. Jugorobijaš, pod istragom i kazneno gonjen od gore spomenutog kapetana radi povrede autorskih prava. Vlasnik je pola pulskog zaljeva oko škvera gdje 7 godina nije još nikoga zaposlio. Nije ga briga, on ima pune torbe poklona za svakoga. Muzil je već odavno rezervirao izdajničkim urbanističkim planom izrađenim njemu po mjeri.

Na Izvanrednoj skupštini dioničara Uljanika 16.02. uigranim igrokazom prihvatila se privatizacija. Većina radnika zahvaljujući od Uprave odabranim punomoćnicima i održavanjem Skupštine u radno vrijeme, protiv svojih interesa glasa "za" iako im udio u vlasništvu takvim glasanjem pada sa 47% na cca 11%. Budućem strateškom partneru je dovoljno 25 mil. € da preuzme Uljanik. Na toj skupštini većina prisutnih dioničara glasa putem tableta tako da je rezultate bilo moguće jednostavno namjestiti. U jednom se trenutku taj sustav na kratko vrijeme pokvario, usred glasanja. Nitko nije reagirao.

Na skupštini su bili prisutni svi urotnici. Umalo se pljeskalo izvještaju predsjednika uprave o silnim gubicima Uljanika.

Dana 28.03., uoči uskrsnih blagdana (termin je dio recepta) Uprava i Nadzorni odbor između tri ponude za preuzimanje Uljanika odlučuju se očekivano za ponudu našeg tajkuna urotnika. Ostale dvije ponude su bile formalne, očito namjerno nepovoljnije. Velike zainteresirane evropske brodograđevne tvrtke nisu sudjelovale u natječaju iz već spomenutih razloga.

Uprava izjavljuje da je ponuda tajkuna između ostalog najbliža fantomskom Planu restrukturiranja te je zato izabrana kao najpovoljnija.

Istog dana, po spomenutom receptu ministrica objavljuje u medijima da će biti osnovan novi jamstveni fond za brodogradnju. Strateškom partneru je darovano vrijedno brodogradilište, a država mu je i "raširila noge"!

Nije kraj

Nije kraj. Živi zid je prepoznao važnost i ozbiljnost projekta kapetana Ivana Kneževića. To je projekt koji može riješiti probleme ne samo Uljanika već svih hrvatskih brodogradilišta. Prezentirali smo ga na Javnoj tribini Brodogradnja - budućnost Hrvatske, 27.03.

Borit ćemo se i dalje da se on primijeni i zaštite radnici i sačuva škver.

Borit ćemo se i borimo se protiv svih nezakonitosti kojima smo svjedoci. Mi smo na strani građana bez obzira na žrtve.

Damir Grunbaum, predsjednik kluba vijećnika Skupštine IŽ