Brod Bourbon Rhode, koji je doživio havariju na Atlantskom oceanu, je potonuo. Trojica članova posade su spašena, a za jedanaest se još traga. Večernji list javlja da je kapetan broda Dino Miškić iz Šibenika.

Na stranicama kompanije koja je vlasnica broda Bourbon Rhode, objavljeno je da je taj brod potonuo te da je na njemu bilo 14 članova posade od kojih su tri spašena, a za njih 11 se traga.

Spašavanje Bourbon Rhodea počelo je 26. rujna kada su tegljaču stali motori, a jutros je objavljeno da je voda počela prodirati u brod koji se nalazi na putanji uragana Lorenzo. U kasnim popodnevnim satima objavljeno je da je brod potonuo.

- Mobilizirana su sva raspoloživa sredstva u potrazi za posadom tegljača Bourbon Rhodea potonulog u teritorijalnim vodama Martiniquea, objavila je francuska kompanija čije je priopćenje u subotu prenijelo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) uz informaciju da je kapetan broda hrvatski državljanin.

Hrvatsko veleposlanstvo u Parizu u kontaktu je s Kriznim centrom Ministarstva za Europu i vanjskih poslova Francuske koje je potvrdilo da je brod francuske kompanije Bourbon Rhode doživio nesreću u teritorijalnim vodama Martiniquea, priopćio je u subotu navečer MVEP.

Prema informacijama kojima MVEP raspolaže kapetan broda je hrvatski državljanin, a među članovima posade nema drugih hrvatskih državljana, dodaje se u priopćenju.

Francuska kompanija objavila je da je operacija potrage za tegljačom Bourbon Rhodea počela 26. rujna.

Mobilizirane spasilačke ekipe pronašle su čamac za spašavanje s 3 člana posade, a uočio ga je zrakoplov Falcon 50 (francuske ratne mornarice) koji je posebno opremljen za takve zadaće, priopćila je kompanija.

"Trojicu mornara preuzeo je liječnički tim trgovačkog broda koji je stigao u pomoć i trenutačno su na promatranju", dodaje u priopćenju.

Bourbon potvrđuje da je brod potonuo i da se potraga nastavlja u nešto boljim vremenskim uvjetima.

"Cross AG (Operativno pokrajinsko središte za praćenje i spašavanje) i francuska ratna mornarica mobilizirali su sva raspoloživa sredstva", uključivo zrakoplove Falcon 50 koji nadlijeću područje potrage.

Nekoliko trgovačkih brodova skrenuto je s rute kako bi pružili pomoć, kao i zrakoplov američkog NHC-a (Nacionalnog središta za uragane), navodi Bourbon.

Osnovan je Krizni stožer koji usko surađuje s Cross AG-om i s francuskom ratnom mornaricom, dodaje se u tekstu i napominje da je kompanija u neprestanom kontaktu s obiteljima mornara i pruža im svu moguću pomoć. (Hina/iPress)