Jako olujno nevrijeme zahvatilo je u petak popodne južne dijelove Slovenije, sat vremena nakon što je državni meteorološki zavod podigao uzbunu na najvišu "crvenu" razinu.

Lokalni meidji prenose da je najgore bilo uz granicu s Hrvatskoj, u pokrajini Bela Krajina koja graniči s Karlovačkom županijom gdje je veliku štetu izazvala tuča veličine teniske loptice.

Uništeno je dosta automobila i krovova, a velika je šteta na poljopprivrednim površinama.

Meteorolozi javljaju da će se nevrijeme do kasnih noćnih sati proširiti na cijelu zemlju.

Riječ je o atipičnoj oluji koja se javlja samo nekoliko puta godišnje, kažu stručnjaci.

Oblak se razvio u Hrvatskoj

Olujni oblak koji je donio veliku tuču u slovenski Črnomelj razvio se još u Hrvatskoj na području Gorskog kotara. Tamo je padala sitnija tuča (Vrbovsko), prema dojavama naših čitatelja, a onda je u svom kretanju prema Sloveniji oblak dodatno ojačao, javlja portal neverin.hr

Do jakog razvoja nevremena došlo je upravo na dijelu Hrvatske i Slovenije gdje je ESTOFEX jutros izdao prognozu i upozorenje trećeg, najvišeg stupnja, i to upravo zbog moguće velike tuče.

U nastavku dana očekuje se sve češća pojava nestabilnosti u središnjoj Hrvatskoj, a potom Slavoniji i Dalmaciji. I dalje treba očekivati izraženija grmljavinska nevremena uz mogućnost velikih zrna tuče, kratkotrajno olujnog vjetra i većih količina kiše u kratkom vremenskom periodu. (Hina)