Nakon usvajanja Prostornog plana uređenja općine, marčanska Ladonja uputila je priopćenje u kojem se komentira donošenje plana i bogaćenje podobnih i poslušnih.

Priopćenje donosimo u cijelosti:

Donošenjem dugo očekivanog i nadasve osporavanog Plana prostornog uređenja Općine Marčana mnogim se građanima, konačno, otvaraju i ostvaruju mogućnosti gradnje vlastitog ognjišta, drugih životnih potreba i poduzetništva. Sve inicijative u tom smjeru za nas su i više nego prihvatljive i pozdravljamo ih, baš kao što su prihvatljive i pojedine inicijative turističkog razvoja naše Općine koje bi se kao takve trebale i ostvariti u dogledno vrijeme.

Ne možemo, a ne reći da su ovim Planom mnogi naši građani ujedno i porezni obveznici Općine Marčana jako oštećeni bez obzira što Ustav Republike Hrvatske govori da smo svi pred njime isti. Plan nije prošao proceduru rasprave kroz Mjesne odbore (u Općini Marčana nisu formirani) te nije rađen po utvrđenim kriterijima jedino ako kriteriji nisu “nekome sve-drugom malo ili ništa”.

Preko noći poslušni i podobni postaju bogataši-drugi bez krova nad glavom, sirotinja, stranci na svojoj zemlji. Da je bilo volje, a nije, ovaj problem je mogao biti riješen, bilo zamjenom zemljišta ili na neki drugi način, a ovako su profitirali oni koji ne žive u Općini Marčana (mešetari, stranci….) Naš zahtjev da se prije donošenja odluke o Planu prostornog uređenja Općine Marčana provede rasprava u ovom sazivu Općinskog vijeća zanemaren je, iako je zahtjev dan prije nego je zakazana sjednica vijeća na kojoj se trebao donijeti.

Postavljamo pitanje zašto? S pravom sumnjamo u zakulisne i mutne radnje prilikom donošenja PPUO-a. Potpuno smo svjesni iznimne važosti plana za Općinu Marčana, ali uzevši u obzir da je sadašnji saziv Vijeća izostavljen u potpunosti iz planiranja PPUO-a te spornih dijelova koji su inkorporirani u PPUO isključivo iz vlastitog koristoljublja nekolicine, mi ovakav prijedlog plana ne prihvaćamo, jer se protivi našim načelima i svemu onome za što smo se u ime i za građane zalagali (odbijen je naš zahtjev za održavanje rasprave na temu prostornog plana).

Unatoč opetovanoj potrebi građana za osnivanjem mjesnih odbora, Općina Marčana ne pokazuje sluha ni volje za njihovo osnivanje. Stoga Klub vijećnika Općinskog vijeća Općine Marčana kojeg čine predstavnik Ladonje, jedan nezavisni vijećnik te dva vijećnika iz redova HSU-a će nastojati jedanput mjesečno u mjestima Općine Marčana održavati zborove građana, gdje će građani moći postavljati pitanja , iznositi svoje probleme ili jednostavno doći po informacije vezane uz rad Općinskog vijeća, navodi se u priopćenju predsjednika Kluba vijećnika Lea Buića.