Pobjednik 15. izdanja etapne biciklističke utrke Istarsko proljeće je Krister Hagen član norveške ekipe Team Coop kojemu je trebalo, za proći 480 kilometara ovogodišnje trase utrke, istarskim cestama u tri etape, 11.07:16 sati.

Drugo mjesto u generalnom plasmanu s vremenom 11.07:20 osvojio je Kasper Asgreen, član danske ekipe Team Virtu Cycling dok je treće mjesto na ovogodišnjem Istarskom proljeću, s vremenom 11.07:26 osvojio slovenski biciklist Tadej Pogačar, član slovenske ekipe Ljubljana Gusto Xanrum.

U pojedinačnoj konkurenciji, član BK Meridiana Kamen Team iz Pazina, Josip Rumac u generalnom plasmanu zauzeo je 22. mjesto s vremenom 11.08:12 sati, 'zakasnivši' na cilju za pobjednikom Istarskog proljeća, 56 stotinki.

Treću etapu Istarskog proljeća koja se vozila od Pazina do Umaga u dužini od 156 kilometara dobio je Emils Liepin, biciklist iz Latvije, član ekipe One Pro Cycling iz Velike Britanije s vremenom 3.39:50.

Drugo mjesto, u vremenu pobjednika, zauzeo je talijanski biciklist Filippo Fortin član austrijske ekipe Team Felebermayer Simplon Wels, a treći je ciljnom ravninom u umaškom Stella Marisu, također u vremenu pobjednika prošao Max Kanter član njemačke ekipe Development Team Sunweb.

U vremenu pobjednika ciljnom ravninom su prošli i biciklisti Meridiana Kamen Team Bruno Maltar kao 29. i Josip Rumac kao 44. Vremenski uvjeti tijekom trajanja treće etape nisu 'išli na ruke' biciklistima. Kiša ih je u jačem i slabijem intenzitetu pratila od Pazina do Umaga no biciklisti nisu popuštali pa je prosječna brzina vožnje iznosila oko 43 kilometra na sat.

Osim što su prometnice bile mokre i skliske, što je prouzročilo i padove biciklista posebno na kružnim raskrižjima na trasi, posebnost treće etape bila je izuzetno brza završnica u Stella Marisu gdje je u ciljnu ravninu uletjela, u vremenu pobjednika, grupa od 80-tak biciklista.

Organizator ovogodišnje etapne utrke Istarsko proljeće, na kojoj je ove godine sudjelovalo 167 biciklista iz 33 biciklističke ekipe, bio je BK Meridiana Kamen Team iz Pazina uz svesrdnu pomoć TZ Umaga, Poreča, Pazina, Labina, Motovuna i Vrsara.

Pobjednicima ovogodišnjeg Istarskog proljeća, trofeje je u Stella Marisu uručio dogradonačelnik Umaga, Ivan Belušić. (DM)