Bernardo Bertolucci, legendarni talijanski redatelj najpoznatiji po filmovima "Posljednji tango u Parizu" i "Posljednji kineski car" preminuo je u dobi od 77 godina, izvijestili su u ponedjeljak talijanski mediji.

Za "Posljednjega kineskog cara" osvojio je Oscara za režiju.

Bernardo Bertolucci rođen je u talijanskome gradu Parmi, a umro je u svojem domu u Rimu nakon višegodišnje borbe rakom, pišu talijanski mediji.

Bertolucci - plodan sineast između politike i mistike

Talijanski redatelj i oskarovac Bernardo Bertolucci umro je u ponedjeljak nakon višegodišnje borbe s rakom u svojem domu u Rimu u dobi od 77 godina, objavili su svjetski mediji.

Legendarni talijanski redatelj najpoznatiji je po filmovima "Posljednji tango u Parizu" i "Posljednji kineski car", za koji je osvojio Oscara za režiju, a film je osvojio ukupno devet Oscara. Dotad neviđeno, njegova je filmska ekipa dobila dozvolu za snimanje u pekinškom Zabranjenom gradu.

Bertolucci je bio jedna od ključnih figura talijanskog filma od šezdesetih godina, a za razliku od kolega poput Federica Fellinija i Michelangela Antonionija uspio se probiti i u Hollywoodu.

Filmsku karijeru je počeo 1961., kao asistent na debitantskome filmu Pier-Paola Pasolinija "Accattone". Prvi vlastiti film režirao je godinu dana kasnije.

Smatra se jednim od divova svjetske kinematografije i jedini je Talijan koji je osvojio Oscara za najbolje filmsko ostvarenje. Zbog erotske drame "Posljednji tango u Parizu" s Marlonom Brandom i mladom Marijom Schneider u glavnim ulogama i scenom seksa s maslacem došao je na loš glas.

Godine 2011. osvojio je počasnu Zlatnu palmu za životno djelo na Filmskome festivalu u Cannesu.

Bertolucci je rođen 16. ožujka 1941. u Parmi. Isprva je snimao angažirane filmove, poput "Devetnaestog stoljeća" u kojemu je okupio sjajnu međunarodnu filmsku ekipu: De Nira, Gerarda Depardieua, Donalda Sutherlanda, Burta Lancastera i ostale.

Njegov otac bio je pjesnik i profesor povijesti te se bavio filmskom kritikom. Prvu 16.mm kameru poklonio mu je za 15. rođendan. Prije nego što je počeo snimati filmove Bertolucci je studirao književnost.

Surađivao je i na scenariju za klasik Sergija Leonea "Bilo jednom na Divljem zapadu".

Kada su ga 2013. godine novinari pitali po čemu bi najviše volio da ga pamte, odgovorio je lakonski: "Nije me briga. Moji su filmovi snimljeni, a ljudi ih mogu pogledati."

"A ponekad me uhvati smijeh..., čini mi se da će me se više sjećati kao lovca na talentirane mlade glumice nego kao redatelja", kazao je na obilježavanju 25. godišnjice premijernog prikazivanja "Posljednjega kineskog cara".

Osim Marije Schneider, na popisu mladih, lijepih i talentiranih glumica koje je angaćirao su i Liv Tyler koja je glumila u njegovu filmu "Ukradena ljepota" iz 1996. te Eva Green koja je imala debi u njegovu filmu "Sanjari" iz 2003.

(H)