X. Noć kazališta u Umag donosi i pretprogram manifestacije. Umag će 16. studenog 2018., s početkom u 19 sati, ugostiti predstavu „Odraz“ Marije Šćekić. Predstava prikazuje refleksiju onoga što dvoje plesača, Lucija Mikas (plesačica suvremenog plesa) i Elvis Hodžić (tehničar mehatronike i plesač break-dance stila), jesu u svojoj srži te pokušaj harmonizacije njihovih posve suprotnih dinamika i plesnih estetika.

X. Noć kazališta u Umagu ima i popratni dnevni program za najmlađe. U subotu, 17. 11. 2018. s početkom u 11 sati pozivamo naše najmlađe da posjete kazalište Umag i pogledaju predstavu „Čudak Šumek“, najnoviju predstavu Kazališta „Mala scena“ Zagreb. Predstava je nastala prema jednoj od najljepših hrvatskih slikovnica autorice Ivane Francišković Olrom i ilustratorice Gordane Ivković.

Kao i mnoga mjesta ovoga svijeta, tako i Vrlingrad ima svoju legendu. Legendu o Šumeku. Čudaku Šumeku. Navodno se Šumek nekada zvao Veljko i bio je skroz normalan tip. Ljudi vole hrabrije od sebe nazivati čudnima, a drugačije od sebe – neobičnima. Što mu se dogodilo i zašto je pobjegao daleko od grada saznajte u novoj ekološkoj i inspirativnoj predstavi Kazališta Mala scena Zagreb.

Istoga dana u 19 sati slijedi glavni program manifestacije, predstava „Za umrijet od smijeha“ nastala u koprodukciji kazališta Planet Art i Teatra Rugantino. Kao ishodište predstave poslužio je dramski tekst Laughing Wild (Za umrijet od smijeha) nagrađivanog američkog dramskog pisca Christophera Duranga. Radnja drame prenesena je u Hrvatsku, a sadržaji američkog društva, politike i kulture osamdesetih zamijenjeni su prepoznatljivim hrvatskim inačicama i kontekstom koji kritički progovaraju o Hrvatskoj danas. Predstavu originalnog i atraktivnog žanrovskog određenja koje možemo nazvati SF-om, satiričku fantaziju koja nam uz mnogo humora postavlja ozbiljna pitanja o našoj stvarnost iz zamišljene budućnosti, režirao je Mario Kovač, a adaptirao Marko Torjanac. Glavne junake ove predstave interpretiraju izvrsni Gordana Gadžić i Marko Torjanac.

Pogledajte, naravno uz mnogo humora, kako će to Hrvatska izgledati 2132. godine.

Svoju besplatnu ulaznicu možete rezervirati putem rezervacijskog sustava www.kinoumag.hr. Rezervirane ulaznice mogu se preuzeti za radnog vremena blagajne.

(iPress)