U Policijskoj upravi istarskoj danas je održana konferencija za medije, na kojoj su predstavljeni rezultati višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, koje je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave protiv deset osoba te zapljenom desetka kilograma droge.

Rezultate istraživanja predstavili su načelnik Sektora kriminalističke policije Policijske uprave istarske Mladen Matika, zamjenica ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Margareta Inan, voditelj Službe organiziranog kriminaliteta Policijske uprave istarske Dino Hajdarević i voditelj Službe kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke Goran Lauš.

''Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćene su osobe s pulskog područja koje su se udružile kako bi na ilegalnom narkotržištu nabavljale veće količine droge i kako bi drogu distribuirale prema daljnjim korisnicima. Osim njih, obuhvatili smo i osobe sa zagrebačkog područja koje su drogu prevozile do Istre.

Pronašli smo i oduzeli više vrsta droge tijekom pretraga - 12.220 grama kokaina, 11.610 grama marihuane, 7.772 grama amfetamina, 479.5 grama heroina i 422 grama MDMA. Osim droge, oduzeto je i oko 69 tisuća eura te drugi predmeti koji se dovode u vezu s počinjenjem kaznenih djela, uključujući i dva vozila koja su prerađena sa prijevoz droge'', pojasnio je Matika i istaknuo kako je ovom akcijom prekinut jedan od lanaca krijumčarenja droge koja se dopremala na šire pulsko područje.

''Tijekom jučerašnjeg dana doneseno je rješenje o provođenju istrage protiv deset osoba, a istragom su obuhvaćena dva zločinačka udruženja koja se činjenično donekle i dotiču u smislu da je jedno zločinačko udruženje prodaje drogu drugome. Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je tijekom jutra podnio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv devet osoba zbog opasnosti od ponavlja kaznenog djela, a u odnosu na pet okrivljenika i zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke. Prijedlog je u cijelosti i usvojen te se istraga nastavlja u smislu ispitivanja velikog broja svjedoka, provođenja vještačenja oduzete materije i pretrage računalne opreme'', rekla je zamjenica ravnateljice Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Margareta Inan, zahvalivši pritom na suradnji svim policijskim službenicima koji su danonoćno radili na ovom slučaju.

Nositelj akcije bio je Odjel kriminaliteta droga Policijske uprave istarske te je Dino Hajdarević istaknuo kako su, istražujući nositelje problematike kriminaliteta droga s područja Pule, detektirali osobe koje do tada nisu bile na ''radaru'' policije. ''Ubrzo smo utvrdili kako su to osobe koje organiziraju dopreme većih količina droge na šire pulsko područje, s nakon što smo utvrdili identitete kurira i povezali ih sa zagrebačkim područjem, uvezali smo se s kolegama iz Službe kriminaliteta droga Policijske uprave zagrebačke te je svatko nastavio raditi na svom dijelu slučaja'', pojasnio je Hajdarević i zahvalio kolegama na suradnji.

Zagrebački policajci bili su podrška u provođenju ovog zahtjevnog kriminalističkog istraživanja, a upravo je u okolici Zagreba u prethodnom razdoblju pronađeno oko 12 kilograma kokaina, za koji se utvrdilo da je povezan s ovim slučajem. ''Zapljenom ovako velikih količina droga spriječeno je da ta droga završi na ulicama naših gradova, s obzirom da je i najmanja oduzeta količine droge od iznimne važnosti za zaštitu života i zdravlja naših građana, a naročito ugrožene najmlađe populacije'',  istaknuo je voditelj Službe kriminaliteta droga Goran Lauš.

Suzbijanje kriminaliteta droga jedan je od prioriteta rada istarske policije te policijski službenici poduzimaju pojačane mjere kako bi se otkrilo što više preprodavača droge. ''Tijekom 2023. godine na području Policijske uprave istarske u dijelu zlouporabe droga zabilježeno je 112 kaznenih djela, što je za 35% više u odnosu na godinu prije. Isto tako evidentirali smo i više prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droge pa je tako prošle godine zabilježeno 687 prekršaja, što je 11% više u odnosu na godinu prije'', rekao je načelnik Sektora kriminalističke policije Mladen Matika i istaknuo kako se intenzivan rad nastavlja i u ovoj godini, što je vidljivo i ovim kriminalističkim istraživanjem.


Ovo kriminalističko istraživanje pokazalo je još jednom važnost suradnje između različitih ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova na suzbijanju problematike kriminaliteta droga, na čemu hrvatska policija nastavlja i u narednom razdoblju intenzivno raditi u cilju zaštite građana. (iPress)