Već 18 godina zaredom u malom srednjovjekovnom mjestu na brdu, u Trvižu, svečano i dostojanstveno, klapskom pjesmom odaje se počast i priznanje najvećima među nama, hrvatskim braniteljima, onima koju su sebe ugradili u temelje ove prekrasne zemlje.

Nakon svete mise zahvalnice u crkvi BDM od Krunice u Trvižu, održan je tradicionalni memento kod središnjeg križa na mjesnom groblju uz polaganje cvijeća i prigodne riječi župnika Ante Žufića. Župni je zbor svojim skladnim pjevanjem obogatio misno slavlje i memento na groblju.

Nakon toga slijedio je drugi dio svečane proslave ovoga velikoga državnog blagdana, 18.Večer hrvatskih klapa – Trviž 2019. Po tradiciji prije samog početka klapske večeri, otac i sin, Stanko i Siniša Brajković, kampelanjem (posebna zvonjava velikog i malog zvona tipična za Trviž) su najavili početak susreta klapa. Slijedile su uvodne riječi voditeljice a zatim se nazočnima obratio idejni začetnik ovog klapskog događanja i ravnatelj 18. Večeri hrvatskih klapa- Trviž 1911. dr.sc. Željko Mrak.

- Na početku ove klapske večeri, na ovom trviškom placu, na ovom trgu hrvatskih klapa kako smo neslužbeno imenovali ovaj trg, već osamnaestu godinu zaredom održava se susret klapa koji večeras slavi svoju punoljetnost. Utkano je u ovih 18 godina puno truda, rada, strpljivosti, dobre volje, ustrajnosti i ljubavi. Zbog svega toga ova klapska večer traje, okuplja ljude dobre volje, oplemenjuje i uvjeren sam čini nas boljim ljudima. Posvećena je onima koji su sebe i svoje živote položili u temelje ove prekrasne zemlje, hrvatskim braniteljima. 

Na ovom trviškom placu klapskom pjesmom kao što je rečeno već 18 godina slavimo veliki državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan  hrvatskih branitelja! Sretni smo što smo jedan kamenčić u mozaiku prekrasnog klapskog pjevanja u Hrvatskoj. Klapska karta Hrvatske u svoju je kronologiju upisala i ovaj glazbeni događaj, događaj koji pronosi glas ovoga kraja i ovih ljudi i upisuje posvetu klapske pjesme onima kojih se sjećamo, hrvatskim braniteljima. Prošle sam godine spomenuo da u svome nazivu ovaj državni blagdan ima i riječ zahvalnost. Ove godine želim ovu riječ izreći osobno i u ime svih župljana Trviža jednoj predivnoj osobi, našem župniku Anti Žufiću. Nakon 33 godine provedene u Trvižu vlč. Ante Žufić odlazi u zasluženu mirovinu i u kolovozu napušta ovu župu. Uvijek uspravno i nepokolebljivo, branio je i živio kršćansku, katoličku vjeru. Zbog svojeg je uvjerenja i vjere prošao teške trenutke u svome životu. Zbog svega toga vlč. Ante hvala Vam za sve lijepe trenutke koje smo proveli zajedno, za sve što ste učinili za ovu župu, kako u materijalnom tako i u duhovnom smislu. Hvala Vam i za žrtve koje ste podnijeli a za koje mnogi i neznaju. Završit ću ovo obraćanje Vama vlč. Ante riječima koje su uklesane na grob kardinala Alojzija Stepinca zbog kojega ste i Vi proživjeli teške trenutke, riječima po kojima ste živjeli svakoga dana vašeg svećeništva: Ljubiti pravdu a mrziti nepravdu to je moje načelo, a u ljubavi hrvatskoga naroda nedam se od nikoga natkriliti! Hvala svima koji su sudjelovali u pripremi ovog susreta, donatorima i medijskim pokroviteljima. Svima vama želim da se osjećate ugodno u našem Trvižu, prepustite se klapskoj pjesmi i uživajte. Dobrodošli na 18.Večer hrvatskih klapa - Trviž 2019., rekao je Željko Mrak.

Na ispunjenom središnjem trgu u Trvižu započela je zatim i službeno 18. Večer hrvatskih klapa, krenula je klapska rapsodija koja traje već 18 godina. Čast da započne klapsku večer dobila je muška klapa “ KORNARIJA” iz Marušići, a izvela je tri skladbe: Birikin, Klapa je moja medižija  i Šetala se Jelica i Ive. Nakon nje muška klapa “VOLOSKO” iz Voloska izvela je skladbe: Anđele moj, Fališ mi  i Kada jednom ovom zafalim se tilu.

Na pozornicu je zatim stupio domaći ženski vokalni sastav “ KADENCA” iz Trviža i solist Miljenko Ladavac. Publici su se predstavili pjesmama: Pismo moja i Sjećanje na Vela Luku, kojima smo se još jednom prisjetili velikog Olivera Dragojevića.

Muška klapa “VALDIBORA” iz Rovinja izvela je: Kamen Boke, Na me pogled svoj obrati i Dojdi u krilo moje.

Po prvi puta na pozornicu trviškoga placa izašla je mješovita klapa “ŠKERAC ” iz Medulina koja je nazočne počastila skladbama: Švet Ivane od moga Trogir, Umiri se more i Terca na tišinu.  

Još jedna klapa domaćin, muška klapa “TERAN ” iz Trviža uz pratnju gitara izvela je uspješnice poput: Spušta se noć, Del tebe i Svoju zvizdu slidin.

Muška klapa “ ŠKRLJEVO” iz Škrljeva, višegodišnji gosti Trviža izvela je skladbe: Barka mala, Popuhnul je hladan vetar i Moja posljednja i prva ljubavi.

Klapsku večer zaključila je klapa iz  Slavonije, koja, kao su rekle članice klape, spaja zelenu i plavu Hrvatsku, nekadašnje Panonsko more  i Jadran, ženska klapa “CERTISSA ” iz Đakova. Za svoj prvi nastup u Trvižu izabrale su tri skladbe: More moje, Sinoć kad je pao mrak i Zar je voljeti grijeh.

Sve su klape nagrađene velikim pljeskom od zahvalne i mnogobrojne publike koja je ispunila trviški plac i okolne ulice. CROATIO IZ DUŠE TE LJUBIM, tradicionalno završna pjesma svih klapa na trviškoj pozornici pokazala je svu snagu klapskog pjevanja, simbiozu izvođača i publike, emotivno povezala cijelu Hrvatsku  uoči najvećeg državnog blagdana Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja. Slavlje je potrajalo do duboko u noć uz ponoćne valcere, izvijestili su organizatori. (iPress)