Općinu Žminj posjetilo je visoko izaslanstvo Republike Južne Koreje predvođeno osobnim izaslanikom korejskog ministra kulture, turizma i sporta, njegova ekscelencija Shin Kinam. Zajedno sa suradnicima ugostio ih je načelnik Općine Žminj, Željko Plavčić povodom 50. sabora čakavskog pjesništva koji se protekli vikend održavao u Žminju.

Povodom obilježavanja jubilarne 50. obljetnice Sabora čakavskog pjesništva koji se prošli vikend održavao u Žminju, na svom putovanju Republikom Hrvatskom, nezaobilazna stanica za visoku delegaciju Republike Južne Koreje predvođenu osobnim izaslanikom korejskog ministra kulture, turizma i sporta Shin Kinama našao se i Žminj. U prekrasnom ozračju prostora Zad kaštela u Žminju u sklopu manifestacije svim nazočnima obratio se prigodnim kazivanjem korejske poezije i g. Kinam koji je kao iskusni političar u Nacionalnoj skupštini Republike Koreje proveo četiri mandata, ali i kao iskusni pisac i autor suvremenog romana „Osoba koju sam sreo u Dubrovniku“ te izrazio zahvale dobrodošlice i gostoprimstva.

Činjenica da je Republiku Hrvatsku u 2018. posjetilo više od 560.000 Korejanaca te kvalitetna prometna povezanost Seula i Zagreba svakako su preduvjeti da Žminj postane nezaobilazna stanica korejskih turista, ali i umjetnika koji njeguju, čuvaju, prenose i stvaraju nova umjetnička djela za koje nalaze inspiraciju u pitoresknom ozračju, miru i netaknutoj prirodi te ljepotama Općine Žminj paralelno uživajući u materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Žminja kao i bogatoj gastronomskoj ponudi.

Osvrnuvši se na moguću suradnju i daljnje korake radi postizanja što kvalitetnije povezanosti Žminja i Koreje, načelnik Plavčić i Kinam dotakli su se mogućih transfera, ne samo turista, već prvenstveno bogate nematerijalne kulturne baštine, poljoprivrednih i gospodarskih proizvoda te suradnje izvozno orijentiranog gospodarstva Općine Žminj koje svojom otvorenošću, inovativnošću te kvalitetom zasigurno može ponuditi vrhunske proizvode stanovnicima Južne Koreje.

Kvantitativno, a sa sigurnošću kvalitativno Žminjski gospodarstvenici mogu konkurirati na tržištu od 52 milijuna stanovnika i spremno ponuditi vrhunsku kvalitetu u svakom svom proizvodu koji izrađuju. Suradnja Južne Koreje i Općine Žminj svakako otvara nove poglede i mogućnosti gospodarstva da se svojom visokom kvalitetom prezentiraju i plasiraju na neistražena tržišta dalekog istoka.

Kao iskorak u suradnji svakako je daljnja komunikacija i suradnja na povećanju vidljivosti Žminja kao poželjne destinacije koja korejskim turistima može ponuditi blagodati autohtone istarske gastronomije, vrhunskih prehrambenih proizvoda, netaknute prirode i prirodnih, ali i materijalne i nematerijalne kulturne baštine, ali i sportsko-rekreativne destinacije prilagođene svakom sportašu.

'Ovo je raj. Ovo je san iz kojeg se ne želim probuditi', riječi su korejskog poslanika kojima je priveden kraju posjet Žminju i 50. Saboru čakavskog pjesništva.

Posjet Kinama, na preporuku veleposlanika Republike Hrvatske u Južnoj Koreji dr.sc. Damira Kušena, prvi je korak u ostvarenju kvalitetne dugoročne suradnje Žminja i Južne Koreje koje zasigurno imaju dostojanstvenu ponudu za svakog stanovnika, turista i putnika željnog autohtonog istarskog iskustva, izvijestili su iz Žminja.

(iPress)