Na području grada Umaga godišnje se prikupi skoro 7,7 tona otpada od koje količine je tek 13 posto selekcionirani otpad. Budući je količina selekcioniranog otpada daleko od zacrtanog cilja, Republika Hrvatska je propisala Zakon o održivom gospodarenju otpadom po kojem 50 posto odvojenog otpada, do 2023. godine, mora biti iz mješovitog otpada.

U skladu s propisanim Zakonom, Grad Umag je osmislio projekt 'Voli Umag, izdvoji s(v)e', kojeg je prijavio na natječaj Kohezijskog fonda objavljenog od strane Ministarstva zašite okoliša i energetike. Ukupna vrijednost projekta iznosi 641.731 milijuna kuna od kojeg iznosa je 499.083 milijuna kuna bespovratno osigurano od EU a razliku će financirati Grad Umag.

Kroz 20 mjeseci provedbe projekta, zadaća je Grada izgraditi svijest građana o važnosti promjena navika, stvaranja nastanka otpada, odvojenog prikupljanja i kućno kompostiranje.  Projekt je nastavak kampanje 'Izdvoji s(v)e' i sadrži četrnaest različitih izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom.

Kako je na predstavljanju projekta 'Voli Umag, izdvoji s(v)e', kojem su prisustvovali predstavnici umaških ustanova, pročelnik UO za društvene djelatnosti Umaga Slaviša Šmalc, naglasio projektom će kroz različite aktivnosti, biti uključeni svi građani Umaga ali i brojni turisti koji tijekom pred, glavne i  post turističke sezone borave u Umagu.

Aktivnost educiranja zbrinjavanja otpada na području grada Umaga bit će 'proširena' i na  najmlađe Umageže, u predškolskim i u osnovno školskim ustanovama. Aktivnosti u zbrinjavanju otpada provodit će grad Umag u suradnji s Udrugom Zelena Istra.

U sklopu akcije, grad Umag obavještava svoje sugrađane da će, putem javnog poziva za iskaz interesa nabavke spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, Umag iz Operativnog programa Konkurentnosti i kohezije te Ugovora s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nabaviti 3.250 spremnika, manjeg volumena, za papir i karton i istu količinu spremnika za plastiku. (iPress)