Uvod u završnicu sedmog izdanja ultrail utrke '100 milja Istre' održane proteklog vikenda u Umagu, u sklopu Sajma sporta, odradili su umaški klinci. Dvjestotinjak mališana trčalo je jednu milju a svi koji su prošli ciljnu liniju nagrađeni su medaljom. 

Prigodu da prođu ciljnom crtom imali su i sudionici ultra trail utrke, na trasi od 168 kilometara, koja je startala prošlog petka u 16 sati u Labinu.

Među posljednjima ovogodišnjeg ultratarail natjecanju u Umag je, nakon 43:08 sati pješačenja i trčanja trasom, stigao Japanac Toshikazu Sumiya a nakon njega i Lomise Mcwilliams iz Finske s 'boravkom' na stazi 43:40 sati. Nakon nje stigla je i Anđela Janković iz Srbije i Sinn Bing Chau iz Honkonga s vremenom od 45:51 sati. Minutu i pol, prije spuštanja rampe za ulazak natjecatelja u ciljnu ravninu, u sedmo izdanje '100 milja Istre', stigao je Jakov Šuran koji je stazu od Labina do Umaga, u dužini od 168 kilometara prošao za 45:57 sati! 

U svečanom dijelu završnog programa '100 milja Istre' gradonačelnik Umaga Vili Bassanese, doministrica ministra turizma Hrvatske Monika Udovičić i negdašnja vaterpolska zvijezda Hrvatske Dubravko Šimenc uručili su nagrade pobjednicima natjecanja u četiri kategorije.

Priznanja su uručena najboljima na crvenoj trasi od 168 kilometara, u ženskoj kategoriji Katji Kegl Vencelj iz Slovenije ( 23:16 sati) i u muškoj kategoriji Kazum Ose iz Japana ( 18:38 sati).

Na plavoj trasi od 110 kilometara priznanja su uručena, u muškoj konkurenciji Alešu Sedlaku iz Češke ( 11:53 sati) i u ženskoj konkurenciji Ingrid Nikolesić ( 14:32 sati) iz Hrvatske.

Na zelenoj stazi od 67 kilometara najbrži u muškoj konkurenciji bio Matić Čačulović iz Slovenije ( 5:43 sati) a u ženskoj konkurenciji Marcela Mikulecka ( 7:47 sat iz Češke).

Na žutoj stazi od 41 kilometara, Hello Fumo iz Finske u muškoj konkurenciji bio je s 2:55 sata najbrži dok je u ženskoj kategoriji najbrža bila Barbara Trukelj ( 3:26 sata) iz Slovenije.

Na ovogodišnjem ultratrail natjecanju '100 milja Istre' nastupilo je 1.800 natjecatelja iz 51 države diljem svijeta, rekao nam je po spuštanju zavjese na sjajnu, najzahtjevniju sportsku priredbu u Hrvatskoj, Alen Paliska, direktor utrke.  

Utrka '100 milja Istre' je uvrštena, između 13.000 trail utrka, u top 21 u svijetu po kvaliteti organizacije i krajobraza održavanja.

Sedmo izdanje ultrataril utrke '100 milja Istre', u organizaciji Grada Umaga, Sportske zajednice grada i Sport Boxa, održava se u sklopu umaškog Sajma sporta na kojem izlagači predstavljaju sportsku opremu a organizatori trail natjecanja u susjednim zemljama Hrvatske predstavljaju svoja trail natjecanja.

(iPress)