VODNJAN - Odlukom UNESCO-ova odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, protekle srijede, 28. studenoga 2018. godine, 'Umijeće suhozidne gradnje' uvršteno je na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva, povodom čega se javnosti obratio gradonačelnik Vodnjana Klaudio Vitasović.

Priopćenje donostimo u cijelosti: 

- Veseli me što je 'Umijeće suhozidne gradnje', gradnje 'u suho', odnosno konstrukcija od kamena bez upotrebe vezivnog materijala, upisano na UNESCO-ov reprezentativan popis nematerijalne baštine čovječanstva. Ponosan sam što smo mi u Gradu Vodnjanu prepoznali taj potencijal i valorizirali suhozidnu kulturnu baštinu još prije 12 godina, a upravo je ova potvrda UNESCA od iznimnog značaja za buduće očuvanje i valorizaciju suhozidne baštine.

Na području Vodnjanštine, Grad Vodnjan od 2007. godine provodi važnu manifestaciju, Akciju 'Moj kažun – La mia casita'“, koja njeguje kulturnu baštinu i nasljeđe ovoga kraja. Vrijednost ove manifestacije je itekako velika, a rezultati su vrlo vidljivi kroz brojke koje svake godine rastu. Akcijom je postignuta promocija lokalne baštine, osvještavanje stanovnika o ovim kulturnim vrijednostima i o čuvanju istih, a maksimalno se ulaže i u educiranje mlađih naraštaja. Što se brojki tiče, sad već govorimo o gotovo 300 obnovljenih kažuna i nekoliko kilometara obnovljenih suhozida na području Grada Vodnjan.

U Akciju 'Moj Kažun – La mia casita', osim lokalnog stanovništva koje potičemo i financijski sufinanciramo da aktivno obnavlja suhozide i kažune, posjećuju i brojni gosti i turisti koji su uključeni u stručne radionice posvećene suhozidnoj gradnji. Pored Akcije 'Moj kažun – La mia casita' u Vodnjanu smo uredili Park kažuna – park suhozidne baštine u kojem je prikazana gradnja kažuna u četiri faze i u kojem su prikazani i ostali oblici kažuna koje susrećemo u našoj okolici. Na području Grada postoji više od 2.000 kažuna i upravo je na području Grada Vodnjan najveća koncentracija kažuna na Mediteranu.

Želja nam je da svaki od tih 2.000 kažuna bude obnovljen i zato pozdravljam ovu hvalevrijednu odluku UNESCA koja će doprinijeti da se Grad Vodnjan u budućnosti u još većoj mjeri brendira kao Grad kažuna i da se kažuni i suhozidna gradnja maksimalno implementiraju u turističku ponudu ovoga kraja, poručio je gradonačelik Vodnjana, Klaudio Vitasović.

(iPress)