Astronom i edukator Korado Korlević u organizaciji Općine Fažana održao je sinoć predavanje pod nazivom 'Posljednje stoljeće Homo sapiensa', u MMC-u gdje se tražila stolica više za sve znatiželjnike. 

Mooreov zakon je jedna od premisa novog izlaganja Korada Korlevića. Prema njegovom viđenju, on se ne odnosi samo na broj tranzistora na čipu, već je u raznim varijantama primjenjiv i na evoluciju memorijskog prostora, brzinu procesiranja, kapacitet akumulatora, kompleksnost grafike i softvera, sposobnosti robota, upravljanje evolucijom preko genetskih manipulacija. U prošlih nekoliko godina svjedočili smo brzom slijedu 'kaosnih ključanica', i mnoge projekcije budućnosti, kakve su opisivali pisci znanstvene fantastike, više nisu moguće.

U preostalom, N-dimenzionalnom prikazu mogućih budućnosti, sada se već vidi nekoliko važnih 'grana'. Pogledamo li oko sebe, vidimo ključne tehnologije koje će obilježiti 21. stoljeće, i pitamo se jesmo li mi kao pojedinci i zajednica spremni za taj izazov? Imamo li znanja, strasti, nove alate i motivaciju za kormilariti u tom nadolazećem svijetu?

Mooreov zakon opisuje povećavanje broja tranzistora na čipu tijekom vremena i glasi: 'broj tranzistora koji se po najpovoljnijoj cijeni mogu smjestiti na čip udvostručuje se otprilike svake dvije godine'...

Predavanje je oduševilo prisutne a u prepunoj dvorani MMc-a osim Fažanaca bili su posjetioci iz Rijeke, Labina, Pule i Umaga...

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u tom području. Otkrio je preko tisuću asteroida, a nakon otkrića dva kometa, oni su i nazvani po njemu.

Općina Fažana organizirat će još jedno predvanje Korada Korlevića u prosincu.

(iPress)