Prvi potez jučer imenovanog predsjednika Upravnog vijeća Politehnike, dr.sc. Daglasa Korace, inače i predsjednika umaškog IDS-a, bio je uklanjanje očitovanja nastavnika s internetske i Facebook stranice Politehnike!

Kako javnost, s privatnog E-maila, izvješćuje dekan mr.sc. Davor Mišković, nastavnici Politehnike su reagirali na tekst objavljen u lokalnom dnevniku Glas Istre 18. listopada, a to je reagiranje promptno uklonjeno.

Mišković stoga na uvid javnosti dostavlja očitovanje nastavnika o zbivanjima na Politehnici, uz napomenu da ovu ustanovu ne financira samo Istarska županija, nego s 300.000 kuna i Grad Pula, zbog čega bi se i gradonačelnik Boris Miletić trebao uključiti u rješavanje nastale situacije, jer, kako navodi Mišković, supruga najmoćnijeg čovjeka Istre već godinu dana zvecka ključevima Politehnike i do kraja godine namjerava je zatvoriti!

Očitovanje nastavnika Politehnike donosimo u nastavku.

"Poštovani, činjenicom da je dana 18. listopada 2018. godine u novinama Glas Istre objavljen članak o Politehnici Pula, u kojemu je između ostalog grubo napadnut nastavni proces naše institucije, te da je nizom paušalnih, tendecioznih, zlonamjernih i u konačnici u najvećoj mjeri potpuno neistinitih informacija dovedena u pitanje kvaliteta i legalnost izvođenja naših studijskih programa, ovim putem se obraćamo javnosti kako bismo se očitovali na neprihvatljivo i protuzakonito miješanje revizorske kuće Consultum Komparić d.o.o. iz Pule u nastavni proces.

Naime, ista nije ovlaštena davati ocjene, procjene, usporedbe i mišljenja o našim studijskim programima i tehnikama izvođenja nastavnog procesa. Također ista nije nadležna ocjenjivati kompetencije naših nastavnika i licitirati imaju li nastavnici valjane izbore u zvanja ili ne. Posebno zabrinjava činjenica da je nalaz revizije iskorišten za pokušaj miješanja u slobodu rada akademske zajednice, kao i obračun dijela političkih struktura sa upravom Politehnike Pula. Skandalozna je usporedba našeg studijskog programa preddiplomskog stručnog studija politehnike sa programom sveučilišnog preddiplomskog studija politehnike na Sveučilištu u Rijeci. Naime, iako imaju isti naziv, radi se u potpunosti o različitim studijima. Naš studijski program prije svega obrazuje buduće inženjere proizvodnje, a studijski program u Rijeci buduće nastavnike iz područja tehničke kulture u osnovnim i srednjim školama. Shodno tome, usporedba nastavnog procesa ova dva studijska programa je bespredmetna.

Činjenica da se revizor usudio licitirati sa brojem nastavnih sati naših studijskih programa, pokazujući time da apsolutno ne poznaje sustav ECTS bodovanja i da ne poznaje postupke i metode kojima se broj nastavnih sati definira, ukazuje na svu neozbiljnost revizijskog nalaza.

Ocjene o namjernom povećanju opterećenja nastavnog osoblja satima koji se ne izvode su neistinite, sramotne, tužne i prije svega jadne. Obzirom da svi nastavnici Politehnike Pula uz sam proces nastave obavljaju i čitav niz drugih poslova, naprosto nema potrebe da se broj nastavnih sati povećava.

Posebno boli činjenica da nastavno osoblje Politehnike Pula radi za relativno male plaće u odnosu na prosjek plaća u RH, a da nas se pri tome još optužuje da dobivamo plaću za neodrađene sate. Monstruozna je optužba da povećani broj nastavnih sati služi za prekomjerno i nezakonito angažiranje vanjskih suradnika. Naime, broj nastavnih sati je definiran studijskim programom koji se odobrava od strane Agencije za znanost i visoko obrazovanje, kao jedine institucije u Republici Hrvatskoj koja ima ovlaštenje za davanje dopusnice odnosno dozvole za izvođenje određenog studijskog programa. Naglašavamo da su svi studijski programi Politehnike Pula uredno akreditirani te da se uredno reakreditiraju u zakonom definiranim vremenskim intervalima.

Shodno tome, naprosto je neprihvatljiva bilo kakva ocjena revizije koja zadire u naš nastavni proces. Svi naši studijski programi se izvode u skladu sa zakonom, vrlo kvalitetno, s velikom predanošću i trudom naših nastavnika i vanjskih suradnika. Ponosimo se našim radom, te za razliku od političkih aktera koji su izvršili skandalozan napad na našu instituciju, čistog obraza i sa ponosom možemo stati pred sve naše bivše, sadašnje i buduće studente, kao i sve građanke i građane grada Pule i Istarske županije. Iako smo kao nastavnici već neko vrijeme upoznati sa prljavim igrama i napadima koji se protiv naše institucije vode, nismo htjeli izlaziti u javnost isključivo iz razloga zaštite interesa bivših i sadašnjih studenata Politehnike Pula, kao i zaštite digniteta same institucije.

Činjenica da je jučerašnji članak u Glasu Istre objavljen uz blagoslov djelatnika Istarske županije, da je član Upravnog vijeća Daglas Koraca bio upoznat sa sadržajem članka i da nije poduzeo ništa da provjeri istinitost navedenih navoda, pri tome znajući kolika se šteta može prouzročiti objavom sadržaja članka, kod nas nastavnika budi sumnju u iskrene namjere Istarske županije, odnosno Daglasa Korace kao jednog od članova Upravnog vijeća. Ne želimo vjerovati da Istarskoj županiji nije stalo do studenata i kvalitete nastavnog procesa, te se nadamo da se u buduće ni na koji način neće štetiti Politehnici Pula nespretnim, nesretnim ili neprofesionalnim radom članova Upravnog vijeća ili djelatnika Istarske županije.

Također, ovim putem izražavamo žaljenje i tugu činjenicom da članovi upravnog vijeća Politehnike Pula, izv.prof. dr.sc. Valter Boljunčić i izv.prof. dr.sc. Ticijan Peruško, iako su i sami članovi akademske zajednice, nisu našli za shodno na bilo koji način stati u obranu digniteta naše institucije. Posebno nas plaši činjenica da je u članku Glasa Istre, unaprijed, prije nego što je održana sjednica Upravnog vijeća, donesena odluka o smjeni dekana. To naprosto nije dobra praksa i društvu daje lošu sliku o načinu upravljanja i vođenja javnim institucijama.

Zaključno, s obzirom da je nizom neistinitih informacija objavljenih u Glasu Istre našoj instituciji učinjena nemjerljiva šteta, ovim putem naglašavamo da će se Glas Istre zbog neprofesionalno objavljenog članka prijaviti Hrvatskom novinarskom društvu, te da će se razmotriti mogućnost pokretanja kaznenog postupka.

Osim toga, akademska dužnost svih nastavnika je o ovim događajima obavijestiti Agenciju za znanost i visoko obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, kao i Europsku agenciju za znanost. Čistog obraza, otvorenog srca i isključivo u interesu zaštite akademske institucije pozivamo kompletnu javnost da nam se pridruži u borbi za obranu digniteta Politehnike Pula. Ovim putem nastavno osoblje još jednom daje bezrezervnu podršku dekanu mr.sc. Davoru Miškoviću te mu zahvaljuje na dosadašnjem radu i nemjerljivom doprinosu koji je dao u razvoju naše institucije u proteklih 20 godina", navodi u očitovanju nastavno osoblje Politehnike Pula. (iPress)