Riječima «rogi ribaru», tradicionalnom izrijekom želje ribarima za dobar ulov prije odlaska u ribolov, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar graditeljstva Predrag Štromar na porečkoj rivi otvorio je 4 tuna Big Game, međunarodno kvalifikacijsko natjecanje u lovu na veliku ribu koje će se u akvatoriju ispred Poreča, u organizaciji ŠRK Big Game 4Tuna iz Pule, održati do subote.

Sudionike četvrtog natjecanja u Big Game prigodnim riječima na porečkoj rivi pozdravili su glavni organizator natjecanja i predsjednik kluba ŠRK Big Game 4 tuna, Franko Čerin i glavni sudac natjecanja Tonći Luketa. Na 4 tuna Big Gamu natječu se 52 posade plovila, iz Hrvatske, Austrije, Italije i Slovenije, čijim kapetanima su na porečkoj rivi dodijeljeni kapetanima posada plovila startni brojevi.

Natjecanje u Big Game ribolovu, tijekom kojeg će natjecatelji smjeti uloviti od nadležnog ministarstva dozvoljenih i propisanih 840 kilograma ribe, održava se po strogim pravilima kojih se natjecatelji moraju pridržavati a «ribići» će tijekom tri dana natjecanja loviti «propisane» vrste riba, tunu plavih peraja, iglun, iglan, trup dugokrilac, lampuga i luc, određene težine i duljine koje će se bodovati.

Naredna tri dana natjecatelji će zajedničkim isplovljenjem iz uvale Peškera na odabrane pozicije, loviti ribu od 8 do 17 sati kada po propisu moraju udice izvaditi iz mora. U 21,30 sati svakog natjecateljskog dana na porečkoj rivi bit će obavljeno vaganje i bodovanje dnevnog ulova nakon čega slijedi zabava i guštanje delicija jela od tune koja će se pripremati u sklopu gastro fešte Tunaliciosus Street festival.

(iPress)