Poreč je s 11. rujnom 2018. godine, odnosno na isti dan kao prošle godine, premašio brojku od tri milijuna noćenja, i time ostvario isti broj noćenja kao i prethodne, dvijesedamnaeste, rekordne turističke godine, što je izuzetan rezultat zbog činjenice da je u Poreču turistički kompleks Resort Park ove godine bio do 14. srpnja zatvoren.

Najbrojniji gosti Poreča dosada su gosti iz Njemačke čiji udio u rekordu iznosi 28 posto, a slijede gosti iz Austrije s 16 posto, Slovenije s 10 posto, Italije s 8 posto, Ujedinjene Kraljevine s 5 posto, Nizozemske 4 posto, Hrvatske i Rusije s 4 posto, Češke s 3 posto te Mađarske s 2 posto.

Hotelski smještaj s ostvarenih 1.6 milijuna noćenja u Poreču je najtraženiji a slijede objekti u domaćinstvu s ostvarenih 758.410 noćenja, kampovima s 288.211 noćenja. Nekomercijalni smještaj ostvario je 210.679 noćenja (7%) a ostali ugostiteljski objekti za smještaj 152.483 noćenja (5%).

Ovogodišnja predsezona, u siječnju (+44 %), veljači (+22%), ožujku (+91%) i svibnju (+25%) bila je bila posebno dobra što se tiče posječenosti Poreča, naglasio je Velenik. Travanj i lipanj bilježe pad u noćenjima zbog pozicioniranja katoličkih praznika u ožujku odnosno svibnju, dok su srpanj i kolovoz bili na nivou prošle, 2017. godine.

Povećanje turističkog prometa u pred i posezoni dokazuje da Poreč postaje destinacija interesantna gostima i izvan glavne sezone, u srpnju i kolovozu. Zbog toga Turistička zajednica Grada Poreča značajniji dio promocije i promotivnih aktivnosti, posebno evenata, koji su jaki motiv za dolazak u Poreč, fokusira upravo na razdoblja u pred i post sezoni.

(iPress)