Vijećnici pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije u utorak su raspravljali o stanju i budućnosti brodogradilišta Uljanik na zajedničkoj tematskoj sjednici, kojoj su nazočili pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak, članovi Uprave Uljanik Grupe, te predstavnici strateškog partnera, sindikata i radnika Uljanika.

Ustvrdivši kako Europska komisija očekuje u planu restrukturiranja da Uljanik i strateški partner sudjeluju u financiranju u istom omjeru kao država, Novak je podsjetio na prvi nacrt plana restrukturiranja, u kome su troškovi povećani za 100 milijuna eura, što je "ipak preozbiljan posao da bi troškovi tek tako porasli".

Novak: Vlada imala brojne primjedbe na plan restrukturiranja

"Prva verzija plana dostavljena je Vladi 20. travnja i odmah smo imali brojne primjedbe, između ostalog i zato što je država trebala snositi 60 posto troškova. Osim toga, bila je prevelika isprepletenost kompanija unutar Uljanik Grupe, pa se nije znalo tko se restrukturira, a i rokovi su bili prekratki", rekao je Novak.

Početkom svibnja, u drugoj ponuđenoj varijanti, odbijene su Vladine primjedbe, da bi 11. lipnja, u trećoj varijanti plana restrukturiranja, one bile donekle prihvaćene.

"Plan nije stajao u ladici već se pomno analizirao, a istovremeno se intenzivno razgovaralo s Upravom društva, kako bi Europska komisija imala što manje primjedbi. Plan smo 13. srpnja poslali u Bruxelles, a Europska komisija je pritom potvrdila da sanacijski kredit od 96 milijuna eura ulazi u troškove restrukturiranja", istaknuo je Novak.

U Ministarstvu gospodarstva u tijeku su razgovori s brodovlasnicima koji su otkazali suradnju s Uljanikom, kako bi ih uvjerili da je plan restrukturiranja u fazi dorade i uskoro bi trebao biti odobren.

Traženje modaliteta za isplatu plaća za kolovoz

"Vrijeme nam nije saveznik. Ministarstvo gospodarstvo radi na pronalaženju modaliteta kako bi se plaća za kolovoz isplatila na vrijeme s obzirom da je račun blokiran, što dodatno otežava isplatu plaća", poručio je Novak.

Upozorio je i na problem odlaska kvalitetne i kvalificirane radne snage jer je pulsko brodogradilište već napustilo petstotinjak radnika.

Član Uprave Uljanik Grupe Denis Rabar rekao je da postoji volja i raspoloženje za nastavak brodogradnje, a s obzirom na kompleksnost izgradnje brodova koji su danas u fokusu, smatra on, u budućnosti bi se u Uljaniku gradila tri broda složenog tipa.

Predsjednica Nadzornog odbora (NO) Renata Kašnjar-Putar ustvrdila je da su sve odluke NO-a bile zakonite i da su od tri ponude izabrali najboljeg strateškog partnera.

"O Uljaniku ne bi danas govorili da država u veljači nije dala kredit i da Kermas Energija u srpnju nije dala pozajmicu od gotovo 100 milijuna kuna za nastavak proizvodnje", ustvrdio je Željan Horvat, predstavnik strateškog partnera Kermas energije.

Čelnik Jadranskog sindikata Boris Cerovac poručio je da ga ne zanima prebacivanje odgovornosti već isključivo rješenja, jer je država još 2012. obećala dokapitalizaciju koja se nije dogodila. "Nema više vremena za čekanje, a Europskoj komisiji ne treba dopustiti da odlučuje kako ćemo se mi ponašati", kaže Cerovac.

Samir Hadžić, predstavnik Stožera za obranu Uljanika, rekao je da će vrijeme pokazati tko je kriv za situaciju o Uljaniku, a od raznih deklaracija radnici nemaju ništa.

Radnici ne žele čekati plaće, sami odlaze

"). Na izradu plana restrukturiranja je izgubljeno sedam mjeseci. Više nitko ne želi čekati plaće, ljudi sami odlaze. Svaki partner koji će nastaviti proizvodnju je dobrodošao, a uslužne djelatnosti značile bi kraj Uljanika", kazao je.

Uprava je katastrofalna zbog poslovanja i odnosa prema radnicima. Siguran sam u vaše dobre namjere, ali više nikome ne vjerujem. Želimo konkretne poteze da možemo mirno spavati, poručio je Hadžić i zaradio pljesak.

Istarski župan Valter Flego ocijenio je da složena situacija u Uljaniku nije od jučer, ali je sada "minuta do dvanaest". "Ključno rješenje je u rukama Vlade, koja je većinski vlasnik. Hrvatska previše ulaže u turizam, a to nije dobro. Mi smo najovisniji o turizmu na čitavom Mediteranu", upozorio je Flego.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ponovno je ustvrdio da je Uljanik od strateškog značaja za Pulu, a gradskim prostornim planom na toj poziciji predviđa se isključivo brodograđevna djelatnost.

"Nikada to nećemo mijenjati na štetu radnika, a jedino Vlada može ponuditi rješenje. Imamo tri ministarstva koja imaju različita nastojanja. Samo Ministarstvo gospodarstva se zalaže za opstanak brodogradnje, dok su ministri financija i državne imovine za stečaj", rekao je Miletić koji od Vlade traži da u četvrtak u Pulu, gdje će održati sjednicu, dođe s odlukama o strateškoj djelatnosti i jamstvenom fondu.

Usvojena deklaracija o Uljaniku

Nakon trosatne rasprave vijećnici pulskog Gradskog vijeća i Skupštine Istarske županije na zajedničkoj tematskoj sjednici o stanju i budućnosti Uljanika usvojili su deklaraciju o Uljaniku, u kojoj traže hitno rješenje za spas brodogradilišta.

Prilikom glasovanja suzdržana su bila četiri pulska vijećnika od njih 25, te sedam županijskih od 41 prisutnih na sjednici.

Prije samog glasovanja predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić podsjetio je kako je Skupština u veljači pozvala sve sudionike u procesu restrukturiranja Uljanika da svojim djelovanjem omoguće nastavak proizvodnje i povećanje konkurentnosti u cilju očuvanja radnih mjesta i daljnjeg razvoja.

Pozivaju se svi sudionici u procesu restrukturiranja da im prioritet bude pronalazak modela za isplatu plaća i premoštenje financiranja do završetka restrukturiranja, a traži se i poduzimanje hitnih mjera, posebno od Vlade, za rješavanje sadašnje krizne situacije sa ciljem da Uljanik bude održivo i uspješno brodogradilište.

"Jedinstveni je stav Istarske županije i Pule da je brodograđevna industrija od strateškog značaja za kraj, kao jedna od najjačih izvoznih i razvojnih djelatnosti. Uljanik kao dugogodišnja predvodnica industrijske proizvodnje mora opstati", naglašeno je u deklaraciji kojom se poziva Vlada da pokaže isti tretman kakav su imala druga brodogradilišta u Hrvatskoj.

Istarska županija i Grad Pula izražavaju spremnost da sve resurse stave na raspolaganje za rješavanje gorućeg problema, a strateškim partnerima poručuju da za restrukturiranje neće podržati nikakve špekulacije sa zemljištem i neće mijenjati prostorni plan koji bi naštetio Uljaniku ili radnicima.

Osim toga od Vlade, kao vlasnika i glavnog strateškog aktera restrukturiranja, traže da u sinergiji s Upravom, Nadzornim odborom i radnicima hitno nađe rješenje za spas Uljanika. Traže da se učini sve kako bi se sanirala šteta nastala zbog otkazivanja ugovorenih brodova.

"Tražimo da Vlada aktivno sudjeluje u restrukturiranju kao vlasnik i partner, jer jedino ona može s Europskom komisijom dogovoriti i provesti restrukturiranje u Uljaniku. Tražimo da se stvore uvjeti za održivu brodogradnju kao stratešku djelatnost, da Vlada osigura stručno, kvalitetno operativno vođenje tvrtke te uspostavljanje zaštitnih mehanizama za jamstva koja daje država", navodi se u deklaraciji.

Također se od svih sudionika traži da se isključivo vode ciljem spašavanja Uljanika i radnih mjesta, posebno vodeći računa o radnoj i socijalnoj sigurnosti radnika i osjetljivosti tog procesa, bez dodatnog politiziranja.

(Hina)