Od kada je SDP Poreča objelodanio informaciju kako je IDS kroz institucije Grada Pule u GUP-u izbrisao Uljanik kao gospodarsku, proizvodnu djelatnost i na mjestu povijesnog i ponosnog Uljanika planirao tisuće suhih i morskih vezova, javnost se ne prestaje baviti više nego očiglednom vezom Uljanika, Končara i vladajuće stranke u Puli i Istri.

Tektonski potresi i panika unutar IDS-a ne daju se više sakriti tim prije jer im situacija u Uljaniku potpuno izmiče iz ruku. Ni, sve do sada, svemoćni PR sa izdašnim financijama ne uspijeva pokrpati priču tezama o krivici Vlade i ugroženosti Istre pa se prijetnjama ide i na novinare. 

U međuvremenu i prije no što je bila formalno uspostavljena raspala im se koalicija sa strankom Pametno zbog počasnog predsjednika Ivana Jakovčića. Njegovo višegodišnje trgovanje utjecajem sada je i javnosti vidljivo, a ceh će platiti cijela stranka i to vrlo vjerojatno već na idućim euroizborima. 

Hoće li se nezadovoljstvo Puljana i Istrana svevlašću i strahovladom IDS-a, koje vrije već duže vrijeme, preliti i na lokalne izborne rezultate ili eventualno u referendum za opoziv aktualnog gradonačelnika Pule Borisa Miletića? Nakon skandiranja na Forumu i ispred zgrade Istarske županije 'Lopovi, lopovi', IDS mafijo' lako moguće. 

U međuvremenu je i tjednik Nacional u tiskanom izdanju objavio tekst o pulskom GUP-u i njegovim ciljanim izmjenama kao krunski dokaz planirane rabote koja bi, sa IDS-ovim strateškim partnerom Dankom Končarom, uništila veći dio brodograđevne industrije na sadašnjem mjestu Uljanika. 

- Dok predsjednik IDS-a Boris Miletić već danima uvjerava javnost da ne postoji veza između Uljanika i IDS-a o da Grad Pula i Istarska županija nikada neće mijenjati Prostorni plan obuhvata Uljanika, a koji bi na bilo koji način naštetio Uljaniku kao brodogradilištu i radnicima brodogradilišta, nekadašnji IDS-ovac i svojedobno istarski župan, a danas član SDP-a, Stevo Žufić tvrdi da se na grafičkom dijelu GUP-a Pule, pa i onom iz 2017. godine koji je od 2008. do danas doživio više izmjena, vidi da je prostor Uljanika luka posebne namjene.

„Cijeli Uljanik, osim jednog minornog dijela, je luka posebne namjene, dok su sva ostala brodogradilišta u Hrvatskoj označena kao industrija, proizvodnja - brodogradilišta“, tvrdi Stevo Žufić podastirući prostorne planove Rijeke, Splita, Trogira i Kraljevice s označenim brodogradilištima za čije je prostore precizno navedena oznaka I – Proizvodnja.

Žufić još tvrdi: „Analiza GUP-a Pula neposredno potvrđuje da su oni cijeli Uljanik, osim jednog minornog djelića, pretvorili u lučko područje s istim statusom u grafičkom dijelu GUP-a kao ACI Marina, Končareva Marina Katarina i Marina Veruda – Luka posebne namjene. Nekada su za Uljanik postojali PUP i za Otok DPU s preciznom definicijom proizvodnje i brodogradilišta, ali sada toga u grafičkom dijelu GUP-a nema, a stari prostorni planovi su ukinuti.

Istovremeno, Cementara i Brodogradilište Tehnomont, za razliku od Brodogradilišta Uljanik, su u grafičkom dijelu GUP-a označeni ružičastom bojom i oznakom I2 – proizvodnja. Uljanik to nije, iako se u tekstualnom dijelu GUP-a spominje brodogradnja. Iz nacionalne klasifikacije djelatnosti razvidno je da je „brodogradnja proizvodnja gradnja brodova i čamaca“, a ne lučko područje. U istom NKD 2007 pod lučke djelatnosti se navode ukrcaj i iskrcaj tereta, putnika, skladištenje robe, privez i sidrenje brodova i slične lučke djelatnosti“.

Podsjeća i da je Ivan Jakovčić, još dok je bio ministar, u novinama tvrdio da će sigurno preseliti Uljanik, samo još ne zna gdje, a znajući Jakovčićev nekadašnji, a i sadašnji utjecaj na strukture IDS-a, Žufić zaključuje da mu je logično da su Jakovčićevi puleni tijekom vremena stvarali prostorno-planske pretpostavke koje takoreći negiraju postojanje brodogradilišta Uljanik koje je ponos radnika i građana Pule 162 godine.

„Ako žele dobro Uljaniku, kako tvrde, neka idu u izmjenu GUP-a i neka na cijelom kopnenom dijelu Uljanika, i na kopnu i na otoku, vrate u grafičkom dijelu GUP-a markicu s oznakom I2 – proizvodna djelatnost – brodogradilišta, jednako kao što imaju sva brodogradilišta u Hrvatskoj i kako su označena susjedne Cementara i Brodogradilište Tehnomont, rekao je Žufić za Nacional. (iPress)