Više od 1.150 sudionika iz 31 države svijeta od 9. do 17. lipnja sudjeluje na Judo Festivalu koji se održava u Poreču.

Poreč je grad sporta i volimo se pohvaliti kako ne postoji sportska manifestacija i natjecanje kojem Poreč nije bio ponosni domaćin rekao je na konferenciji za novinare održane u porečkom hotelu Parentium direktor Turističke zajednice Poreč Nenad Velenik. Zahvaljujemo Judo savezu Hrvatske koji je prepoznao potencijale destinacije Poreč i u goste nam doveo judo natjecatelje.

Po treći puta ugošćujemo u Poreču najbolje judaše svijeta, članove njihovih obitelji, trenere, suce i znanstvenike koji prate judo sport, i ponosna sam da su Poreč i Hrvatska po treći puta domaćini Judo Festivala jednog od najljepših sportskih događanja, rekla je predsjednica Judo saveza Hrvatske Sanda Čolak.

Seminar Judo unije, s naglaskom na radu s djecom od 8 do 12 godina, počeo je u Poreču s radom prošle subote a tijekom ovog tjedna održat će s i obiteljski kamp, olimpijski kamp te kamp za kadetskim uzrast U18, U13 i U15.

U sklopu olimpijskog kampa u Poreču sudjeluje i pet Olimpijskih pobjednika iz Rija 2016 godine, Teddy Riner iz Francuske, Majlinda Kelemendi iz Kosova, Lukas Krpalek iz Češke, Beslan Mudranov i Khasan Khalmurtzaev iz Rusije.

- Jako smo zadovoljni da smo zajedno s Judo svezom Hrvatske organizirali pravi centar judo svijeta rekao je Ezio Gamba, judo legenda, olimpijski pobjednik i glavni tajnik Europske judo unije. Hrvatska i Poreč već se po treći puta pokazuju kao odličan domaćin i organizator festivala i sa svojim prirodnim okruženjem imaju samo riječi pohvale, rekla je Jane Bridge potpredsjednica Europske judo unije.

- Želim da se judaši ugodno osjećaju u Poreču i objektima Plave lagune rekao je predsjednik Uprave Plave Lagune Neven Staver. Razvijamo se u korelaciji sa sportskom infrastrukturom, sa organizacijskim sposobnostima i danas imamo sposobnost, u svim segmentima, za organiziranje sjajnih manifestacija poput Judo Festivala Europe, rekao je Neven Staver poželjevši ugodan boravak judašima i članovima njihovih obitelji u Plavoj Laguni.

- Poreč je grad sporta, rekao je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić poželjevši dobrodošlicu i ugodan boravak u Poreču članovima svjetske judo obitelji. Ove godine završavano gradnju šeste, javne sportske dvorane i dolazak sportaša u Poreč nas raduje te im uz dobrodošlicu možemo uz smještaj ponuditi i odlične uvjete za rad, rekao je gradonačelnik Poreča Peršurić.

Partneri ovogodišnjeg Judo festivala u Poreču su osim Grada Poreča i Turističke zajednice još i Plava Laguna i TZ IŽ. (DM)