Predsjednica pulskog SDP-a i županijska vijećnica Sanja Radolović te SDP-ov načelnik općine Vižinada Marko Ferenac ustvrdili su u četvrtak kako država ponovno zakida Istarsku županiju za sredstva iz EU fondova s obzirom da je od ukupno dodijeljenih 57 milijuna kuna Istri pripalo svega 730 tisuća kuna.

"Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije očito se natječe samo sa sobom kako što više naštetiti jedinicama lokalne samouprave iz Istarske županije kada je riječ o odabiru projekata za financiranje iz EU fondova", kazala je Radolović.

Dodala je kako je u studenome prošle godine Županijsko partnersko vijeće donijelo listu prvenstva projekata za sufinanciranje prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz EU fondova. Iz Istarske županije, navela je, Ministarstvu je predloženo osam projekata za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije putem EU fondova, a procijenjena vrijednost investicija tih projekata iznosila je oko 49 milijuna kuna.

"Radi se o projektima od iznimne važnosti za povećanje kvalitete života mještana na tim područjima, od izgradnje kanalizacije, rekonstrukcije nerazvrstanih cesta, izgradnje vodovodne mreže do uređenja kulturnih sadržaja", istaknula je Radolović.

Po njenim riječima nakon što je Istri prvotno bilo namijenjeno 1,7 milijuna kuna poput Primorsko-goranske županije, što je već u startu najniži iznos u odnosu na ostale županije, prije dva dana donesena je, kako je rekla "neracionalna odluka Ministarstva kojom je od osam projekata Istarskoj županiji odobreno svega četiri, ukupne vrijednosti sufinanciranja 730 tisuća kuna".

"To smatramo vrlo poražavajućim. Zahvaljujemo se na dodijeljenim sredstvima, ali se nikako ne možemo složiti s takvom politikom dodjeljivanja sredstava. Ne možemo razvijenost unutrašnjosti Istre gledati kao priobalni dio te su i nama itekako potrebna sredstva iz EU fondova i resornog ministarstva", naglasio je načelnik općine Vižinada Marko Ferenac.

Dodao je kako se "traženim sredstvima nije zahtijevao nikakav nadstandard" već se radi o projektima koji su krucijalni za normalan život u jednoj zajednici poput izgradnje vodovodne mreže.

Općina Vižinada je dobila 100 tisuća kuna za uređenje trga dok su preostala sredstava dobile općina Grožnjan (150 tisuća kuna) za uređenje i sanaciju šetnice, Gračišće (280 tisuća kuna) za sportsku dvoranu te Karojba (200 tisuća kuna) za izgradnju kanalizacije.

"Pozivam Ministarstvo da konačno počne provoditi pravednu politiku regionalnog razvoja, dajući svima jednake šanse za napredak. U protivnom će građani Istre i dalje više uplaćivati u državni proračun, nego što će dobivati natrag", poručio je Ferenac.

Predsjednica pulskog SDP-a Sanja Radolović zaključila je kako će ova stranka, kako je rekla, "biti i glasnija od IDS-a kada se radi o regionalnom razvoju". (iPress