Djelatnici Postaje prometne policije Pula-Pola proveli su jučer na području Pule preventivno-represivnu prometnu akciju ''Nadzor znaka pristupačnosti i mjesta rezerviranih za parkiranje vozila osoba s invaliditetom''.

U suradnji s Društvom osoba s tjelesnim invaliditetom podružnica grada Pule i prometnim redarstvom Grada Pula, akcija je provedena radi sankcioniranja vozača koji su nepropisno parkirali vozila na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i prekršaja osoba koji su svoj znak pristupačnosti ustupili drugoj osobi na korištenje ili je znak pristupačnosti koristila osoba koja nije osoba s invaliditetom. Provedba prometne akcije bila je usmjerena na nadzor parkirališta za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i kontrola znaka pristupačnosti u Puli i to na centru grada (Nazorova, Marulićeva, Narodni trg, Smareglina, Anticova, Danteov trg ) te na parkiralištima trgovačkih centara.

Policijski službenici kontrolirali su za vrijeme trajanja akcije 19 vozila na mjestima rezerviranim za vozila osoba s invaliditetom i znakova pristupačnosti te su utvrdili pet prekršaja vozača koji su nepropisno parkirali vozila na mjestu rezerviranom za parkiranje vozila osoba s invaliditetom i dva prekršaja nepropisnog korištenja znaka pristupačnosti.

Policijski službenici nastavit će s i u narednom razdoblju s provođenjem ovakvih akcija, kojima je cilj omogućiti lakše kretanje osobama s invaliditetom i korištenje njihovih prava sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

Policijska uprava istarska skreću pažnju vozačima da vode računa o svojim sugrađanima s invaliditetom te da ne parkiraju na mjestima rezerviranima za parkiranje osoba za invaliditetom. Za navedeni prekršaj propisana je novčana kazna u iznosu od 700 kuna, a ista kazna propisana je i za osobe s invaliditetom koje ustupe svoj znak pristupačnosti drugim osobama. Naime, znak je valjan isključivo onda kada se vozilom prevozi osoba s invaliditetom na čije ime je izdan.

Budite savjesni sudionici u prometu, ne koristite mjesta za parkiranje koja vam nisu namijenjena i ne zlorabite znak pristupačnosti!