Socijalni partneri u Plavoj Laguni potpisali su Sporazum i aneks kolektivnog ugovora kojim se povećavaju plaće i prava zaposlenika.

Od 1. siječnja ove godine Kolektivni ugovor Plave lagune vrijedi za sve zaposlene u društvu i proširuje se na zaposlenike 'bivšeg' Istraturista iz Umaga, koji je s krajem prošle godine ušao u sastav porečke Plave Lagune. Predstavnici Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije, Sindikat turizma i usluga Hrvatske te Uprava Plave lagune dovršili su pregovore o pravima zaposlenih u Plavoj laguni (i bivšem Istraturistu) za 2018. godinu, a koji su rezultirali ujednačavanjem prava radnika u obje kompanije.

U razgovorima Uprave Plave lagune i predstavnika sindikata dogovoreno je od 1. lipnja povećanje osnovne plaće za sve zaposlene u visini od 4 posto, a što će rezultirati i povećanjem materijalnih prosječnih prava za radnike u Poreču u visini od 5 posto, odnosno u Umagu za više od 9 posto. Dodatno će se povećati plaća radnicima i grupama radnika, a posebice u poslovima sobarica i onih koji su s njima povezani, u prosjeku dodatnih 10 posto.

Pri potpisivanju aneksa Kolektivnom ugovoru sindikalni čelnici istakli su da najbolji status u turističkim kompanijama imaju radnici Plave Lagune, koja je prva podigla plaće radnicima, nakon što je Vlada Republike Hrvatske donijela odluku o neoporezivanju smještaja i prehrane sezonskih radnika a uštede tom odlukom pretočila je u prava radnika.

Plava Laguna kontinuirano unaprjeđuje prava svojih radnika, kao i uvjete smještaja radnika. Ove godine uloženo je 10 posto kapitalnog budžeta, 50 milijuna kuna, u unaprjeđenje smještaja za zaposlene, kvalitetu uvjeta rada jer smo svjesni da razvoj kompanije počiva na zadovoljnim radnicima, istakli su na pressici održanoj nakon potpisivanja kolektivnog ugovora i aneksa, predstavnici Plave Lagune.

Osim na uvećanu plaću radnici Plave Lagune mogu računati i na regres za godišnji odmor u iznosu od 70,00 kuna brutto po danu godišnjeg odmora, jednokratnu isplatu po 500,00 kuna brutto za lipanj i srpanj, božićnicu u visini neoporezivog iznosa od 2.500 kuna. Podizanje plaća, materijalnih prava i uvjeta rada treba biti imperativ poslodavcima, a na državi je da olakša poslodavcima, kao što je to napravljeno po pitanju oporezivanja smještaja i prehrane sezonaca, ističu u Plavoj Laguni.

- Plava Laguna je i ove godine uspješno završila proces kolektivnog pregovaranja s predstavnicima dva sindikata a posebno me veseli da su pregovori bili izrazito korektni, posebno nam je naglasio predsjednik Uprave Plave lagune d.d. Neven Staver, nakon održanog potpisivanja aneksa kolektivnom ugovoru posebno napomenuvši kako se puno polaže na stvaranje povjerenja između sindikata i poslodavaca, odnosno menađmenta kompanije.

- Ove godine me posebno veseli, rekao je Staver, što radnici koji su do jučer bili zaposleni u Istraturistu Umag od 'prvog prvog' ove godine imaju jednaka materijalna prava kao zaposlenici u Poreču a to znači, prema riječima sindikata, najbolja materijalna prava u turizmu Republike Hrvatske što znači da će materijalna prava zaposlenih za ovogodišnju turističku sezonu u Plavoj laguni porasti za 9 posto. Izrazito je važno da ulažemo 10 posto kapitalnog budžeta za smještaj zaposlenika, a to je 52 milijuna kuna raspoređenih u destinacije Umag i Poreč.

- Podizanje plaća, kompletnih materijalnih prava i uvjeta rada treba biti imperativ poslodavcima, a na državi je da olakša poslodavcima, kao što je to napravljeno po pitanju oporezivanja smještaja i prehrane sezonaca, poručuju iz Plave Lagune te dodaju kako bi se trebalo raditi na tome da se stvore uvjeti da privatni sektor može zapošljavati više zaposlenika na neku vrstu trajnog ugovora, kako bi takav oblik zapošljavanja postao dominantan u odnosu na sezonski rad, kao što je to  u Plavoj Laguni.

(iPress)