U cilju što kvalitetnije pripreme predstojeće turističke sezone - TZ Grada Buzeta, općina Kanfanar, Motovun, Svetvinčenat, Vižinada i Žminj te TZ središnje Istre, organiziraju zajedničku edukaciju za iznajmljivače. 

Edukacija će biti održana u četvrtak 15. veljače 2018., s početkom u 16:30 sati u Školsko-gradskoj sportskoj dvorani u Pazinu (ulica Tugomila Ujčića 2).

U sklopu edukacije bit će održano nekoliko prezentacija, odnosno bit će obrađene teme koje mogu doprinijeti boljem poslovanju i popunjenosti smještajnih objekata. Marinela Dropulić Ružić prva će obraditi teme o tome kako prepoznati različite profile gostiju koji dolaze u objekte, njihove potrebe, lojalnost te kako iskomunicirati svoj proizvod i uslugu kroz dodanu vrijednost. U sklopu edukacije obraditi će se pitanja oko bazena i dodatnih sadržaja na čija će pitanja odgovarati Marin Matejčić ispred Pučkog otvorenog učilišta iz Pazina. Eurokonzalting će predstaviti poticaje za ruralni turizam i najaviti trenutno aktualne natječaje.

Glavni dio programa odnosi se na predavanje iskusnog edukatora i dugogodišnjeg predstavnika za privatne iznajmljivače Nede Pinezića. On će pričati o svjetskim trendovima u obiteljskom smještaju, trendovima u Hrvatskoj, budućnosti obiteljskog smještaja, za kojim vrstama smještaja će rasti potražnja, gdje će rasti, gdje padati cijene, obradit će temu nišnog marketinga, te predstaviti primjere dobre prakse. U sklopu edukacije u holu će se predstavit izlagači s ponudom adrenalinskih sportova, atrakcija, domaćih proizvoda i slično s područja navedenih TZ-ova.

Privatni smještaj sve više je u porastu, te najveći dio porasta u dolascima i noćenjima otpada upravo na privatni, obiteljski smještaj. Na području ovih sedam TZ-ova u 2017. godini ostvareno je ukupno 672.239 noćenja i 101.978 dolazaka što je 18,19% više noćenja nego 2016. i 35,8% dolazaka više nego u 2016.godini. Svi TZ-ovi zajedno raspolagali su u 2016. sa 8.235 ležaja odnosno 9.651 ležaja u 2017.

Sudjelovanje na edukaciji je besplatno, a prijave se vrše u turističkim zajednicama na području gdje se nalazi smještajni objekt. (iPress)