Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u subotu u Osaki kako neće biti uvođenja dodatnih sankcija Kini "barem za sada" s obzirom da obje strane nastavljaju s pregovorima te je potvrdio da će američke tvrtke nastaviti opskrbljivati kineskog telekomunikacijskog diva Huawei.

Po Trumpovim riječima, pregovori će se nastaviti "tamo gdje smo stali" kada je došlo do njihova prekida ranije tijekom godine.

Također je potvrdio kako će Kina povećati svoju kupovinu američkih poljoprivrednih proizvoda.

Trump je kazao kako će američkim tvrtkama biti dopušteno opskrbljivati kineskog telekomunikacijskog diva Huawei.

"Šaljemo i prodajemo Huaweiju velik broj proizvoda koji se sklapaju u razne stvari koje oni izrađuju i kazao sam da je to OK, da ćemo nastaviti prodavati te proizvode", rekao je američki predsjednik.

"Zastajemo s carinama, a oni će kupovati poljoprivredne proizvode", kazao je Trump potvrdivši kako se s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom dogovorio da će SAD odustati od uvođenja novih carinama na kineski uvoz, dok će Kina kupiti više američkih poljoprivrednih proizvoda.

Zajednički interesi Kine i SAD-a veći su od naših razlika, kazao je jedan kineski diplomat u subotu, nakon razgovora predsjednika dviju zemalja na marginama sastanka G20 u Osaki.

"Kina i SAD obje se nadaju da svijet može ostvariti stabilan rast", kazao je novinarima Wang Xiaolong, posebni izaslanik ministarstva vanjskih poslova na skupu G20 i glavni direktor Odjela za međunarodne gospodarske odnose.

Primirje koje su danas postigle dvije najveće ekonomije svijeta donijelo je olakšanje svjetskim čelnicima okupljenim u Osaki, s obzirom na to da je godinu dana trgovinskog rata donio ogromne troškove tvrtkama, mjerene milijardama, srezalo globalnu proizvodnju i opskrbu te zabrinulo financijska tržišta.

Skeptične procjene primirja

"Povratak razgovorima dobra je vijest za poslovnu zajednicu i unosi nešto, toliko potrebne, sigurnosti u odnos koji se polako pogoršava", rekao je Jacob Parker, potpredsjednik za odnose s Kinom Američko-kineskog poslovnog vijeća.

"Sada dolazi težak zadatak pronalaženja konsenzusa o najtežim pitanjima u odnosu, ali s predanošću na vrhu, nadamo se da će to postaviti obje strane na održivi put prema razrješenju", kazao je.

Neki su ipak upozorili da primirje možda neće dugo trajati.

"Čak i kada bi se primirje dogodilo ovaj vikend, kasniji neuspjeh razgovora uz daljnju eskalaciju čini se vjerojatnim", rekla je konzultantska tvrtka za poslovno savjetovanje Capital Economics.

SAD tvrdi da Kina godinama krade američko intelektualno vlasništvo prisiljavanjem američkih tvrdi da im odaju poslovne tajne, postavljajući to kao uvjet poslovanja u Kini te da obilato subvencioniraju državne tvrtke.

Kina kaže da su zahtjevi SAD-a nerazumni te da SAD također mora ponuditi ustupke.

Pregovori su propali u svibnju nakon što je Washington optužio Peking za nepridržavanje u ispunjavanju obećanih reformi. Trump je povećao carine na kineski, 200 milijardi dolara vrijedan izvoz, s prijašnjih deset posto, na dvadeset pet posto.

Kina je uzvratila s carinama na američki izvoz. (Hina)